Укренерго запустило нову високовольтну лінію вартістю понад 500 мільйонів

П'ятниця, 15 квітня 2022, 15:46 -
 
фото: укренерго

НЕК "Укренерго" на заході України завершила будівництво та включила у роботу лінію класом напруги 330 кВ - вартість реалізації проєкту становила 546 млн грн (без ПДВ).

Про це повідомили в пресслужбі "Укренерго".

Лінія стала першим енергооб'єктом в енергосистемі, завершеним та введеним у роботу НЕК "Укренерго" в умовах війни.

"Спорудження лінії було передбачене 10-річним планом розвитку системи передачі, який щорічно актуалізує компанія. Будівництво тривало 17 місяців", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Назви ліній електропередачі не вказано, зважаючи на обмеження для публікації інформації під час воєнного стану відповідно до настанов Міністерства енергетики України.

"Ця лінія є важливим елементом у підвищенні надійності роботи енергосистеми в умовах синхронної роботи з ENTSO-E та майбутнього розширення експортно-імпортних поставок електроенергії між Україною та Європою", - зазначив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Вартість реалізації проєкту склала 546 млн грн (без ПДВ).

"При цьому завдяки конкуренції на тендері, а також переважно завдяки оптимізації проєктних рішень вдалося зекономити майже 20% (134 млн грн) коштів від початкової вартості. Джерелом фінансування були тарифні кошти НЕК "Укренерго" та дохід компанії від продажу доступу до міждержавних перетинів", - додали в "Укренерго".

"Нова високовольтна лінія вже сьогодні підвищує надійність функціонування мережі та електропостачання споживачів західного регіону, зокрема, забезпечує потреби поступово зростаючого споживання електроенергії в ньому.

Це пов’язано з релокацією бізнесу з лівобережної частини України у західні області. Також нова лінія разом із раніше встановленим обладнанням суттєво підвищує надійність живлення споживачів та промисловості всієї Чернівецької області", - пояснили в компанії.

Лінія також має суттєве значення для балансування енергосистеми України, кажуть в "Укренерго".

Зокрема, завдяки новій лінії підвищується надійність роботи Дністровської ГАЕС в насосному та генераторному режимах трьома гідроагрегатами в нормальній схемі, а з урахуванням майбутнього будівництва ще однієї ПЛ 330 кВ - чотирма гідроагрегатами.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: