Команда "Формули 1" Haas відмовилась повертати спонсорські гроші "Уралкалію" – ЗМІ

Четвер, 14 квітня 2022, 17:11 -

Команда "Формули 1" Haas, яка розірвала спонсорський контракт з російською компанією "Уралкалій" олігарха Дмитра Мазєпіна, відхилила запит "Уралкалію" про відшкодування вже сплачених 13 мільйонів доларів.

Про це пише профільне видання Motorsport із посиланням на офіційний лист Haas до компанії.

Після вторгнення РФ в Україну команда Haas на початку березня в односторонньому порядку розірвала спонсорську угоду з "Уралкалієм".

Як пише Motorsport, - через зв'язки власника компанії Дмитра Мазєпіна із президентом РФ Путіним. 

Реклама:

Також команда розірвала контракт із гонщиком Микитою Мазєпіним, сином олігарха. Його замінив Кевін Магнусен.

"Тоді "Уралкалій" заявив, що розглядає судовий позов з цього приводу, оскільки домагається повернення спонсорських грошей, які він виплатив до початку сезону", - нагадує видання.

"Оскільки більша частина спонсорського фінансування на сезон 2022 року вже була передана Haas і враховуючи, що команда розірвала спонсорську угоду перед першою гонкою сезону 2022 року, Haas не виконав свої зобов'язання перед "Уралкалієм" за поточний сезон.

Уралкалій має вимагати негайного відшкодування сум, отриманих Haas", - йшлося у заяві компанії в березні.

Згодом "Уралкалій" звернувся до Haas, щоб оскаржити право команди розірвати контракт, а також вимагати відшкодування 12 мільйонів євро (13 мільйонів доларів), які були сплачені наперед. Однак з’ясувалося, що Haas офіційно відповів на лист "Уралкалія" і повністю відхилив претензії компанії.

У листі Haas до російської компанії, з копіє якого ознайомилось видання, американська команда наполягає на тому, що вона мала право розірвати угоду через пункт спонсорської угоди, в якому зазначено що "Уралкалій" не "завдає шкоди репутації та сприятливого іміджу Haas".

Haas стверджує, що зв'язки Мазєпіна з Кремлем, пов'язані з санкціями, запровадженими ЄС, завдали команді репутаційних втрат.

"Хоча жодних санкцій з боку ЄС чи будь-яких інших сторін на момент розірвання контракту не було", - зазначає Motorsport.

"Згідно з одностайною позицією юристів та судовою практикою, сторона, яка розриває угоду через порушення іншої сторони, не зобов’язана повернути такій стороні те, що вона вже отримала за угодою.

Таким чином, вимога "Уралкалію" щодо повернення попередньо сплаченої суми в розмірі 12 000 000 євро є безпідставною та відхиленою", - йдеться у листі.

Haas додає, що крім уже сплачених грошей, також має право на компенсацію за втрачений прибуток, який, на її думку, був би отриманий, якби співпраця з "Уралкалієм" продовжилася. Команда вимагає від "Уралкалію" 8 мільйонів євро.

"Haas також чітко дав зрозуміти, що не виконуватиме умову свого початкового контракту щодо надання "Уралкалію" однієї з машин Формули-1 Мазєпіна сезону 2021, поки не отримає виплату в розмірі 8 мільйонів євро", - пише видання.

За словами джерела, добре обізнаного в ситуації, Haas також відмовився виплачувати Мазєпіну його зарплату за час, відпрацьований у цьому сезоні до розірвання контракту.

За словами співрозмовників, позиція Haas здивувала "Уралкалій".

"Всі розуміють, що світ перебуває у складній ситуації, але абсолютно смішно стверджувати, що Haas має право зберігати гроші, виплачені за контрактом, який він розірвав в односторонньому порядку, не надавши жодної з узгоджених послуг", - каже одне з джерел.

"Здається, вони вміють витрачати російські гроші – і навіть просять більше – але не хочуть, щоб поруч були росіяни.

Це справді шокуюче ставлення до титульного спонсора, який активізував свою діяльність у минулому сезоні, коли команді вкрай потрібні були ресурси, і який запропонував вийти за межі контрактних сум, щоб надати додаткові бонуси персоналу команди, щоб досягти кращих результатів", - додає співрозмовник.

Представники "Уралкалію" та Микита Мазєпін відмовилися коментувати виданню це питання, натомість послалися на попередню заяву, яка була опублікована на сайті компанії.

"Тепер справа майже напевно піде до суду, якщо Haas не змінить позицію", - резюмує Motorsport.

Нагадаємо:

Американська гоночна команда Haas F1 Team оголосила про розірвання спонсорського контракту з російською компанією "Уралкалій" олігарха Дмитра Мазєпіна. Його син, гонщик Микита Мазєпін, також більше не виступатиме за Haas.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: