Високі ціни на зернові триматимуться ще до 5 років за найліпшого сценарію

Четвер, 14 квітня 2022, 11:47 -
 
getty images

Навіть у разі, якщо війна закінчиться у наступні дні і Україна звільнить свої землі, ціни на зернові утримуватимуться на високих рівнях ще від 3 до 5 років.

Про це міністр агрополітики Микола Сольський розповів в інтерв’ю ЕП.

Він зазначив, що в умовах обмеженого українського експорту зернових через логістичні перешкоди, Україна експортує на свої традиційні ринки. У 2021 році найбільшими імпортерами були Китай, Єгипет, Туреччина та Індонезія.

Внаслідок дефіциту на світовому ринку зернових ці країни витрачатимуть більше грошей і будуть переорієнтовуватися на пшеницю з інших країн. Що, натомість, буде дорожче, адже пропозиція значно впала. 

Реклама:

"Єгипет вже витрачає і буде витрачати більше. Також ця ситуація підштовхне їх до того, що, крім поточних закупівель, вони, як і інші країни, я думаю, захочуть сформувати більші резерви на подібні випадки. Це теж розжене ціни", – пояснив Сольський.

Він вважає, що, "навіть якби ця історія закінчилася чарівним чином завтра, хвиля високих цін буде ще 3-5 років, поки не вирівняються настрої, і не буде балансу".

Про те, як вивезти 20 мільйонів тонн зерна без портів, як надовго нам вистачить запасів базових продуктів та якого імпортну побільшає на українських полицях читайте в інтерв’ю: "Навіть якщо війна закінчиться завтра, хвиля високих цін у світі буде ще 3-5 років". Аграрний міністр Микола Сольський

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: