За 40 днів кількість кібератак на енергосферу перевищила 200 тисяч

Вівторок, 12 квітня 2022, 18:14 -

Кількість атак на інформаційну інфраструктуру енергетичної сфери за 40 днів перевищила 200 тисяч.

Про це на брифінгу в "Укрінформі" заявив заступник міністра енергетики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Фарід Сафаров.

"За останні 40 днів війни кількість кібератак перевищила 200 тисяч. Для порівняння: за весь минулий рік ми мали 900 тисяч спроб атакувати інфраструктуру

Зокрема, за минулий тиждень було зафіксовано близько 20 тисяч спроб уразити інформаційну інфраструктуру Міністерства енергетики", - сказав він.

Реклама:

Найбільша кількість атак була на електроенергетичний сектор, що Сафаров пов’язав зі спробами перешкодити синхронізації енергосистеми України з енергосистемою Європи. Атаки відбувались як на ресурси НЕК "Укренерго", так і на обленерго.

За його словами, нещодавно була атака на велике обленерго в одній з областей. Зловмисники поступово отримували доступ до ІТ-інфраструктури оператора системи розподілу, призвівши до негативних наслідків. Атаку на обленерго вдалося відбити.

Крім того, за словами Сафарова, спеціалісти ІТ-сектору встановлюють спеціальні сенсори, які дозволяють завчасно побачити індикатори можливої атаки. Однак убезпечитися від втручання повністю неможливо.

У Міненерго додали, що в Україні будуть створені галузеві кіберцентри для захисту критичної енергетичної інфраструктури.

"У межах нашої домовленості з Радою національної безпеки та оборони, у межах взаємодії з CERT-UA, Службою безпеки України у сфері енергетики будуть створені галузеві кіберцентри, які будуть контролювати ситуацію (з кібератаками - ред.) і які будуть виконувати дії щодо захисту критичної інфраструктури", - додав Сафаров.

За його словами, відповідний проєкт рішення уже направлений на розгляд Кабміну.

На галузеві кіберцентри пропонується перетворити центри, створені у НАК "Нафтогаз України" та НЕК "Укренерго". Кіберцентр Нафтогазу відповідатиме за нафтогазовий сектор, центр Укренерго - за сферу електроенергетики.

Нагадаємо:

В Україні запобігли масштабній кібератаці на енергетичний сектор.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: