"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У РФ будівельні матеріали для офісної нерухомості подорожчали на 30-50%

Понеділок, 11 квітня 2022, 17:20 -

У РФ за 2 місяці через розрив логістичних ланцюжків та відносин із західними постачальниками вартість будівельних та оздоблювальних матеріалів у сегменті офісного ринку збільшилася на 30-49%.

Про це пише "Комерсант" із посиланням на учасників ринку.

Через таке зростання цін девелопери змушені заморожувати частину проєктів.

"Вартість матеріалів для чорнової обробки офісної нерухомості, включаючи гіпсокартон, ізоляційні матеріали, фальшпідлоги, з 1 лютого по 31 березня цього року зросла на 29,5%, тоді як за той же період 2021 року індексація не перевищувала 4%, випливає з розрахунків Pridex.

Реклама:

Матеріали для чистового оздоблення, як, наприклад, керамограніт, стельові системи, покриття для підлоги, за два місяці подорожчали відразу на 48,5%. Для порівняння: у лютому-березні 2021 року зростання було на рівні 5,25%. Системи кондиціювання та опалення цього року підскочили у ціні на 43,2% проти 4,5% роком раніше", - йдеться у статті.

Різке зростання цін відбулося на імпортовані матеріали та обладнання, констатують у Pridex.

За словами керівника департаменту оцінки та аналітики Stone Hedge Крістіни Недря, до кінця цього року витрати на будівництво офісів можуть збільшитися на 20%, якщо девелопер вирішить не знижувати якість проєкту.

Директор з управління проектами ДК "Піонер" Владислав Фадєєв оцінює зростання вартості будівництва на 25-30%.

Причина складної ситуації на офісному ринку, що спостерігається зараз, - у негативному впливі західних санкцій через вторгнення РФ в Україну.

"Серйозно порушилася логістика, різко подорожчало позикове фінансування, далися взнаки і валютні обмеження, а також дефіцит деяких позицій", - перераховує гендиректор "Infoline-Аналітики" Михайло Бурмістров.

За його словами, великі забудовники поки що меншою мірою відчувають зростання цін на будматеріали, закуповуючи значну частку в рамках тендерів за проєктними цінами. Але підрядники оздоблювальних робіт можуть придбати матеріали за роздрібними цінами, які помітно виросли, додає він.

Зростання собівартості будівництва офісів вже призводить до зупинення реалізації частини проєктів. Так, за словами джерела видання, група "Еталон" розірвала контракт на будівництво нової штаб-квартири (34 тис. кв. м) для Райффайзенбанку.

В "Еталоні" та банку на запитання "Комерсанта" не відповіли.

Є висока ймовірність, що будуть заморожені інші проєкти, прогнозує директор департаменту офісної нерухомості Knight Frank Марія Зіміна.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: