"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС хоче активніше переходити на відновлювану енергетику

Понеділок, 11 квітня 2022, 10:01 -

Євросоюз може поставити перед собою більш амбітні цілі щодо переходу на відновлювані джерела енергії, шукаючи альтернативи імпорту нафти та газу з Росії.

Про це заявив у неділю глава ЄС із кліматичної політики Франс Тіммерманс.

Держави ЄС домовилися колективно скоротити свої чисті викиди парникових газів на 55% порівняно з рівнем 1990 до 2030 року. "Чистого нуля" викидів прагнуть досягнути до 2050 року.

Після вторгнення Росії в Україну у лютому Європейська комісія також запропонувала Європі скоротити імпорт російського газу на дві третини цього року та розробляє плани поетапної відмови до 2027 року.

Реклама:

У травні Єврокомісія має запропонувати план Repower EU про те, як блок може відмовитися від російського викопного палива.

"Найближчі кілька тижнів ми працюватимемо над тим, що я називаю ініціативою Repower EU, і в рамках цього ми хочемо прискорити енергетичний перехід. Тож у цьому контексті ми можемо переглянути наші цілі", - сказав Тіммерманс журналістам під час відвідин Каїра.

Такий перегляд означатиме "вищий відсоток відновлюваних джерел енергії до 2030 року", - сказав Тіммерманс, відмовившись наводити цифри для можливих нових цілей.

Згідно з існуючими планами, до 2030 року ЄС збільшить частку відновлюваної енергії до 40% у кінцевому споживанні. 

За словами Тіммерманса, Єгипет, який у листопаді прийме кліматичну конференцію COP27 та реекспортує ізраїльський газ із терміналів зрідженого природного газу (ЗПГ) на узбережжі Середземного моря, може допомогти ЄС диверсифікувати імпорт газу.

"Якщо ми зможемо отримати інший ЗПГ у регіоні - і ми побачимо, які обсяги будуть доступні з Ізраїлю - це може бути добрим підходом", - сказав він.

"Основою того, що я пропоную, є довгострокові стратегічні відносини, які починаються із ЗПГ, а потім швидко переходять до відновлюваних джерел енергії, особливо водню", - додав він.

Європейська комісія запропонувала план, як зробити Європу незалежною від російського викопного палива на тлі вторгнення Росії в Україну - зменшувати залежність від газу почнуть вже в цьому році.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: