США розглядають санкції проти Росатома, але рішення поки немає

Середа, 9 березня 2022, 23:54

Сполучені Штати розглядають накладення санкцій проти російської енергокомпанії Росатом, яка є чільним постачальником пального та обладнання для АЕС у світі.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела.

Остаточне рішення не ухвалено, і Білий дім консультується з представниками енергетичної галузі щодо потенційного впливу.

Росатом є делікатною мішенню, оскільки компанія та її дочірні компанії забезпечують близько 35% світового збагачення урану і мають угоди про доставку ядерного палива в країни по всій Європі. Будь-які санкції також не повинні торкатися  співпраці Росатома з Іраном за умовами угоди про обмеження ядерної програми країни.

Реклама:

Оцінити вплив таких санкцій на американські атомні станції та імпортерів паливо складно. На Росію припадало 16,5% урану, імпортованого в США в 2020 році, і 23% збагаченого урану, необхідного для живлення парку комерційних ядерних реакторів США. Зазвичай реактори заправляються що 18-24 місяців, а комунальні підприємства купують паливо на роки вперед і підтримують значні запаси.

"Ми не можемо дозволити собі не мати російського урану та збагачення", – вважає Кріс Ґадомскі, аналітик галузі ядерної промисловості Bloomberg NEF. "Російський уран дешевший, а США не виробляють урану".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: