НБУ рекомендує не вивозити готівкову гривню за кордон

Середа, 9 березня 2022, 08:00

Національний банк рекомендує українцям, що мають намір евакуюватися за кордон, не вивозити з собою готівкову гривню, а внести її на свої карткові рахунки в Україні.

Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті Нацбанку.

Зробити це можна у відділенні банку, маючи з собою паспорт, або через платіжні пристрої з функцією приймання готівки – термінали самообслуговування, банкомати з функцією приймання готівки.

За словами НБУ, українці за кордоном можуть безготівково сплачувати за товари та послуги за допомогою платіжних карток, емітованих українськими банками, а також знімати необхідні суми готівкою в іноземній валюті країни перебування. 

Реклама:

Конвертація за такими операціями відбуватиметься за курсом, установленим українським банком-емітентом (а не курсом готівкового обміну).

"Громадяни, які залишили країну, маючи з собою готівкову гривню, зіткнулися з неможливістю обміняти її на валюту або вимушені здійснювати такий обмін майже за безцінь.

Національний банк розуміє цю проблему і вже працює над її вирішенням з центральними банками сусідніх країн", – повідомив заступник голови Національного банку Олексій Шабан.

НБУ не встановлював жодних обмежень на безготівкові розрахунки, зокрема лімітів щодо сум здійснення операцій з використанням платіжних карток за кордоном.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: