Франція має план на випадок зупинення постачання газу з Росії

Середа, 30 березня 2022, 08:00

У разі значного зниження постачання російського газу Франція має намір проводити тимчасове та планове припинення подачі природного газу найбільшим споживачам без шкоди для їхньої економічної діяльності.

Про це повідомляє RFI.

Наразі у Франції не вірять у високу вірогіднісить різкого зменшення надходженя газу.

"Наразі нема про що турбуватися, газ із Росії продовжує нормально надходити до Франції, а також наближається кінець опалювального сезону", – цитує видання генерального директора французької газорозподільної компанії GRDF Лоранса Пуар'є-Дієтца.

Реклама:

Однак у разі часткового чи повного припинення імпорту російського газу питання постане не лише про наступну зиму, а й про запаси, що поповнюються влітку.

"Ми готуємося до безпрецедентного сценарію і готові на виняткові заходи щодо зниження споживання, у тому числі в екстрених випадках", – заявив Пуар'є-Дієтца.

Для вирішення цієї проблеми французький уряд вже найближчими днями має опублікувати постанову, яка передбачає зменшення споживання.

"Проєкт спрямований на тимчасове та планове припинення подачі природного газу певним споживачам", – зазначають ЗМІ.

Мова йде про великих споживачів, яких у країні близько п'яти тисяч. З-поміж них виключаються підприємства та організації суспільної значущості, такі як школи, лікарні, будинки для людей похилого віку тощо.

Перерви в подачі енергії можуть зазнати промислові підприємства та великі торгові центри. Близько половини з них, згідно з опитуванням, можуть швидко скоротити свої потреби, не завдаючи значної шкоди своїй діяльності, або використовувати додатково альтернативні джерела енергії.

В уряді також радять французам знизити опалення в приватних будинках на один градус, відключати опалення без господарів, а також використовувати програмовані термостати і замінювати старі газові котли на нові.

Нагадаємо, РФ вимагає від споживачів з ЄС переходу на оплату поставок газу в російських рублях. В противному випадку, Росія не збирається постачати блакитне паливо країнам Європи.

"Немає оплати – немає газу", зазначає речник Кремля Дмитрій Пєсков.

Варто зазначити, що напередодні країни "Групи семи" відхилили вимоги Росії оплачувати рахунки за газ в рублях

Читайте аналітику на цю тему: Дерев'яні погрози: які наслідки матиме новий газовий ультиматум РФ

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: