"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацбанк не змінюватиме облікову ставку через війну

Четвер, 3 березня 2022, 14:00

Національний банк не ухвалив рішення щодо облікової ставки на тлі війни проти Росії, вона залишається незмінною на рівні 10%

Про це повідомила пресслужба НБУ.

"Національний банк залишається відданим режиму інфляційного таргетування. Водночас зараз через вимушене запровадження адміністративних обмежень ринкові монетарні інструменти, зокрема облікова ставка, не відіграють відчутної ролі у функціонуванні грошово-кредитного та валютного ринків", – йдеться у заяві Нацбанку.

З огляду на це НБУ відклав ухвалення рішення щодо розміру облікової ставки. За нормалізації ситуації НБУ відновить засідання Правління з монетарних питань з ухваленням рішень щодо облікової ставки та публікацію Інфляційного звіту з макроекономічним прогнозом.

Реклама:

НБУ застосовуватиме ключову ставку та інші монетарні інструменти для утримання під контролем інфляційних очікувань та досягнення цілі з інфляції тоді, коли канали монетарної трансмісії відновлять функціонування та з’явиться можливість з прийнятною ймовірністю прорахувати ефекти від монетарних  рішень на горизонті політики.

Після звільнення території України від російських загарбників і повернення економіки та фінансової системи до функціонування на ринкових засадах Національний банк повернеться до традиційного формату інфляційного таргетування з плаваючим обмінним курсом. 

"У мінімально достатні терміни нормальну роботу валютного ринку буде відновлено, валютні обмеження будуть скасовані до довоєнного рівня. Втім, цей процес може бути поетапним", – повідомляє регулятор.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: