"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Захоплення ЧАЕС – це ядерний тероризм": Україна звернулася до МАГАТЕ

Четвер, 3 березня 2022, 13:45

Україна просить МАГАТЕ звернутися до НАТО з вимогою закрити доступ до авіапростору над її ядерними об’єктами та назвала захоплення росіянами Чорнобильської АЕС ядерним тероризмом.

Про це повідомляє проєкт Інтерфакс-Україна, Енергореформа, Держспецзв'язку.

У зверненні Україна наголошує, що заради безпеки ядерних установок та об’єктів на майданчику ЧАЕС та у зоні відчуження наполягає на звернені МАГАТЕ до НАТО з вимогою запровадити А2/АD zone (Anti Access/Area Denial, заборона доступу/закриття території) над територією України з урахуванням ризиків та географії розташування атомних станцій НАЕК "Енергоатом".

Звернення підписали міністр енергетики Герман Галущенко, керівник Державної інспекції ядерного регулювання Олег Коріков та глава НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

Реклама:

Представники України також наполягають на діях з боку МАГАТЕ щодо негайного припинення вогню та недопущення наближення окупаційних військ на відстань ближче ніж 30 км від АЕС, а також активізації штабу при ЦІАС МАГАТЕ з координації дій для запобігання реалізації актів ядерного тероризму на ЧАЕС та гуманітарної і психологічної допомоги її персоналу.

"Факт захоплення відомої у всьому світі ЧАЕС має усі ознаки акту ядерного тероризму, вчиненого по відношенню до ядерних об’єктів ЧАЕС та її персоналу військовими формуваннями РФ", – наголошується у зверненні.

Разом з тим, автори звернення акцентують увагу на тому, що Російська Федерація повністю ігнорує принципи миру, безпеки і єднання, задля яких створювалося МАГАТЕ у структурі ООН, і у зв’язку з цим пропонують виключити її доступ до інтелектуальних і технічних ресурсів агентства з одночасним посиленням контролю за використанням ядерного матеріалу в цій країні.

Крім того, вони наполягають на розірванні всіх відносини з усіма відповідальними за атомну енергетику громадянами РФ, які працевлаштовані в усіх структурах ООН.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: