У районі ЧАЕС горять понад 10 тисяч гектарів лісів. Це загрожує радіацією Україні, Білорусі і ЄС

Неділя, 27 березня 2022, 17:28

У зоні відчуження в районі ЧАЕС через бойові дії горять понад 10 тис га лісів, зафіксовано 31 пожежу. Це загрожує радіацією Україні, Білорусі та країнам Євросоюзу.

Про це заявила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"У зоні відчуження в районі ЧАЕС через бойові дії горять понад 10 тисяч гектарів лісів, зафіксовано 31 пожежу, що спричиняє підвищений рівень радіоактивного забруднення повітря. Контроль і гасіння пожеж неможливі через захоплення зони відчуження російськими військами.

Внаслідок горіння в атмосферу вивільняються радіонукліди, які переносяться вітром на значні відстані. Це загрожує радіацією Україні, Білорусі та краінам Європи (Євросоюзу – ЕП)", – наголосила вона.

Реклама:

"Через вітряну та суху погоду інтенсивність і площа пожеж збільшаться, що може спричинити надмасштабні пожежі, з якими важко впоратися навіть у мирний час.

Полум’ям можуть бути охоплені сховища відпрацьованого ядерного палива та сховища ядерних відходів, які розташовані на території Чорнобильської зони", – додала Денісова.

Вона звернулася до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) якнайшвидше відправити в Україну експертів та обладнання для гасіння пожежі, "щоб запобігти непоправних наслідків не лише для України, а й для всього світу".

"Попередити катастрофічні наслідки можна лише шляхом негайної деокупації російськими військами території.

Тому закликаю міжнародні правозахисні організації вжити всіх можливих заходів для посилення тиску на Російську Федерацію для припинення воєнної агресії проти України та деокупації зон підвищеної небезпеки", – додала вона.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: