Росія відмовиться від будівництва швидкісної залізниці між Москвою та Санкт-Петербургом

П'ятниця, 25 березня 2022, 20:02
 
KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP via Getty Images

Уряд Російської Федерації має намір відмовитися від фінансування за рахунок коштів Фонду національного добробуту проєкту високошвидкісної залізничної магістралі між Москвою та Санкт-Петербургом.

Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на двох близьких до кабміну джерел та федерального чиновника.

Проект ВШМ був чинний ще наприкінці минулого року, на нього було зарезервовано майже 500 млрд рублів у ФНД, але зараз плани його фондування знято, кажуть співрозмовники видання.

За їхніми словами, фінансова модель проєкту втратила актуальність через подорожчання імпорту, зниження платоспроможного попиту, погіршення прогнозів щодо перевезень.

Реклама:

Ще однією причиною можливої відмови від фінансування проєкту ВШМ із ФНД стало зниження технологічних можливостей через санкційні обмеження на імпорт.

Крім того, німецький концерн Siemens – виробник "Сапсанів" (основний бренд поїздів на магістралі Москва – Санкт-Петербург) – повідомив РЖД про припинення контракту на постачання машин.

Мінтранс у середині грудня оцінював вартість будівництва ВШМ Москва – Санкт-Петербург у 1,39 трлн рублів. У РЖД мали намір закінчити будівництво в 2027 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: