У РФ 40% забудовників заморозили будівництво об'єктів

П'ятниця, 25 березня 2022, 12:59

40% забудовників заморозили будівництво по всій РФ через різке подорожчання будматеріалів та фінансування.

Про це пише "Комерсант" з посиланням на результати дослідження міжгалузевої асоціації саморегуляторів у галузі будівництва та проектування "Синергія".

У дослідженні йдеться, що після розриву логістичних ланцюжків, у тому числі у постачанні будматеріалів, який виник через вторгнення РФ в Україну, 40% забудовників були змушені зупинити будівництво окремих об'єктів житлової та комерційної нерухомості

"Ще 29% респондентів хоч і не зіткнулися з перебоями постачання будматеріалів, але вирішили відкласти недавно розпочаті будови, перенаправивши всі ресурси на завершення майже готових об'єктів", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

В опитуванні асоціації "Синергія" брали участь топ-менеджери 1 тис будівельних та проектних компаній по всій Росії. 70% опитаних працюють відразу в кількох регіонах, 25% - будують у Москві та Підмосков'ї.

За останній місяць ціни на деякі будматеріали зросли в середньому на 80%, за іншими позиціями - вдвічі, каже гендиректор ДК "Смарт Інжинірс" Хусейн Плієв.

За його словами, на вартість вплинув не лише курс валюти, а й дефіцит матеріалів.

"Високі ціни на матеріали та можливий дефіцит обладнання можуть призвести до недобудування навіть майже готових об'єктів", - припускає президент "Синергії" Олександр Білоус.

Заморозка очікувано призведе до скорочення обсягів будівництва комерційної нерухомості, тоді як держбудівель, навпаки, побільшає, прогнозує гендиректор "Еспро Девелопменту" Віталій Антонов.

У сегменті комерційної нерухомості скорочення обсягів будівництва може досягати 40%, вважає співрозмовник видання на ринку. А в індустріальному сегменті падіння обсягів досягне 50%, прогнозують експерти.

За словами керівника департаменту аналізу акцій середньої та малої капіталізації інвестбанку "Сінара" Анастасії Єгазарян, обсяг запуску житлових проектів у 2022 році скоротиться мінімум на 20%.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: