"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нардепи спростили доступ аграріям до оренди та користування землею

Четвер, 24 березня 2022, 18:25
 
Volodymyr Tarasov/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

Верховна Рада на час воєнного стану спростила доступ українських аграріїв до оренди земельних ділянок, а також дерегулювала деякі форми відносин між сільськогосподарськими виробниками та державою.

Відповідне рішення підтримали 337 народних депутатів.

Усі положення законопроєкту встановлюються на термін дії режиму воєнного стану в Україні.

Так, законопроєкт дозволяє районним військовим адміністраціям передавати в оренду на строк до року земельні ділянки с/г призначення у комунальній власності, землю с/г підприємств та кооперативів, невитребувані та нерозподілені ділянки тим аграріям, які захочуть їх обробляти.

Реклама:

При цьому РВА не зможуть стягувати плату за їх оренду більше ніж 8% від показника нормативної грошової оцінки таких ділянок. Крім того, на ділянках, що передаються, не повинно рости жодних посівів с/г культур.

Швидка передача РВА таких ділянок в оренду відбудеться завдяки переведенню взаємодії держави та аграріїв лише в електронну форму.

Щоб уникнути можливих махінацій із землею забороняється безоплатна передача земель державної та комунальної власності у приватну власність; формування земельних ділянок (крім переданих у найм військовими адміністраціями); земельні торги з прав оренди, емфітевзису, суперфіції з земельних ділянок державної та комунальної власності.

Закон також дозволяє аграріям передавати на строк до одного року свою землю іншим агровиробникам, які забезпечені необхідними матеріально-технічними, фінансовими та трудовими ресурсами без реєстрації у Державному реєстрі прав на нерухоме майно.

Через зупинку роботи Держземкадастру та Держреєстру прав на нерухоме майно після початку російської агресії, с/г виробники повинні будуть реєструвати оренду земельних ділянок тільки у військових адміністраціях.

Для забезпечення сталості існуючих орендних земельних відносин у 2022 році всі договори автоматично визнаються продовженими на один рік без волевиявлення сторін та без внесення відомостей про продовження договору.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: