США планують поставити ЄС 15 мільярдів кубів скрапленого газу

Четвер, 24 березня 2022, 18:03 -

Сполучені Штати домовилися з Євросоюзом про постачання 15 млрд кубометрів скрапленого газу для ослаблення залежності блоку від РФ.

Про це пише Financial Times з посиланням на трьох співрозмовників.

США наразі фіналізують план постачання СПГ до ЄС обсягом до 15 мільярдів кубометрів до кінця 2022 року.

Угода має на меті допомогти ЄС зменшити свою залежність від природного газу з Росії, оскільки блок цього року намагається скоротити російський імпорт на дві третини. Поставки із США будуть спрямовані на досягнення цілі, поставленої ЄС цього місяця – замінити 50 млрд кубометрів газу, який зараз постачається Росією, альтернативними поставками.

Реклама:

Очікується, що президент США Джо Байден і президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосять угоду в п'ятницю вранці.

Чиновники, поінформовані про план США, підкреслили, що кінцевий обсяг СПГ, що постачатиметься до ЄС, буде залежати від комерційних контрактів. Значна частина виробництва СПГ у США вже спрямована на країни світу, зокрема в Азію.

Водночас східноєвропейські країни, які найбільше залежать від російського газу, не мають достатньої інфраструктури, щоб імпортувати ще більші обсяги СПГ, оскільки найближчі термінали вже працюють на повну потужність.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: