Санкції проти РФ забороняють операції з російським золотом – США

Четвер, 24 березня 2022, 16:42 -
 
getty images

Сполучені Штати роз’яснили, що запроваджені санкції поширюються на транзакції щодо золота центробанку РФ, Фонду національного багатства та Мінфіну РФ.

Про це йдеться в поясненні до запроваджених 15 квітня 2021 року санкцій, яке Мінфін США опублікував у четвер.

Про нові санкції із забороною транзакцій у золоті не йдеться. Регулятор лише пояснює, що вони потрапляють під дію санкцій, запроваджених ще у 2021 році.

Мінфін США пояснює, що під санкції США також потрапляють особи, причетні до операцій з метою обходу американських обмежень, у тому числі шляхом використання золота чи інших дорогоцінних металів.

Реклама:

Білий Дім у четвер заявив, що лідери G7 та ЄС продовжать спільну роботу, щоб зменшити спроможність Росії розгорнути свої міжнародні резерви для підтримки російської економіки та фінансування війни.

Вони дали зрозуміти, що будь-яка операція із золотом, пов’язана з центральним банком Росії, покривається чинними санкціями.

Громадянам США, зокрема трейдерам золота, не дозволено брати участь у заборонених урядом країни транзакціях або сприяти їм. У тому числі йдеться про операції, пов’язані із золотом, у яких зацікавлені підсанкційні особи.

"Особам із США заборонено брати участь у будь-яких операціях, включаючи операції, пов’язані із золотом, за участю центрального банку Російської Федерації, Фонду національного добробуту Російської Федерації або Міністерства фінансів Російської Федерації", – ідеться в поясненні.

Американським фінустановам також заборонено обробляти трансакції, включаючи операції, пов’язані із золотом, за участю підсанкційних іноземних фінустанов.

Нагадуємо:

США не вперше міркували про блокаду золотих резервів РФ.

Наразі уряд та низка сенаторів США розробляють законопроєкт, який може заблокувати Росії можливість продавати своє золото, аби "гасити" панічні шоки на валютному ринку. Ухвалити документ можуть до кінця тижня.

Золото становить значну частку резервів РФ і сягає 132 млрд дол.

Блокування операцій із золотом російського центробанку може стати серйозним ударом для економіки, адже раніше Росія втратила понад 300 млрд дол резервів у валюті та цінних паперах, які розміщувалися за кордоном.

Блокування й золота призведе до замороження ¾ резервів країни-агресора.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: