В уряді РФ пропонують стягувати з іноземних ІТ-майданчиків плату за трафік

Четвер, 24 березня 2022, 14:25

В уряді РФ обговорють запровадження платежу для іноземних бігтех-компаній за пропуск трафіку даних.

Про це пише "Комерсант" із посиланням на документ Мінцифри РФ.

Так, Мінцифри обговорює з урядом додаткові заходи підтримки операторів зв'язку.

Зокрема міністерство пропонує запровадити "послугу пропуску трафіку даних від міжнародних бігтех-компаній", планують підготувати спеціальний закон. 

Реклама:

В апараті віце-прем'єра Дмитра Чернишенка виданню заявили, що кожен захід вимагає опрацювання та погодження. Там підтвердили, що на цю пропозицію "ведеться робота". Її статус запропонували уточнити в Мінцифри, де відмовилися від коментарів.

Зазначається, що таку ініціативу пропонували ще восени минулого року. Тоді пропонувалося ввести для іноземних ІТ-компаній платіж за трафік, який вони спрямовують на абонентів російських операторів.

"Ростелеком" кілька разів пропонував зобов'язати такі компанії платити 1,2% річного обороту до фонду універсального обслуговування, з якого зараз фінансується усунення цифрової нерівності.

За словами джерела "Комерсанта", ідею підтримував "Мегафон". Йшлося насамперед про трафік Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft.

"Але сьогодні ідея виглядає не настільки актуальною, тому що міжнародні інтернет-компанії йдуть з Росії", - каже співрозмовник видання.

Через вторгнення РФ в Україну та фінансових і технологічних санкцій, що послідували за ним, найбільші міжнародні ігрові сервіси, у тому числі PlayStation Store, Steam і Nintendo, припинили прийом платежів з російських банківських карток. Їхній трафік скоротився на 30%. Від роботи у РФ також відмовилися Netflix, Microsoft, Amazon, Apple.

Значним каналом споживання у РФ залишаються сервіси Google, включаючи YouTube та пошукову систему, а також месенджер WhatsApp.

Голова Інституту досліджень інтернету Карен Казарян сумнівається, що зараз така ініціатива реалізується і знайде підтримку в уряді: "Для її реалізації необхідно вносити поправки до закону "Про зв'язок", оскільки зараз послуга пропуску трафіку вже нормативно визначена і для її надання необхідно отримати відповідну ліцензію".

"На тлі відходу значної частини стрімінгових сервісів з Росії ініціатива надмірна. Якщо такий захід введуть, громадяни залишаться і без сервісів Google, які поки що доступні в країні", - додає експерт.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
504 error