НБУ скасував розрахунок банками нормативу короткострокової ліквідності

Середа, 23 березня 2022, 13:01

НБУ скасував для банків економічний норматив короткострокової ліквідності (Н6) у зв’язку із завершенням перехідного періоду запровадження коефіцієнта чистого стабільного фінансування або NSFR (Net Stable Funding Ratio).

Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

Запровадження нормативу NSFR здійснювалося банками поетапно з грудня 2019 року згідно зі встановленим графіком, нагадують в регуляторі.

Цей норматив ґрунтується на нормах європейського законодавства і Базельських рекомендаціях та визначає мінімальний необхідний рівень ліквідності банку на горизонті один рік.

Реклама:

"Оскільки запроваджений норматив NSFR є сучасним показником ліквідності, розрахунок якого базується не лише на статистичних даних, а й на реальних обсягах наявного та необхідного стабільного фінансування, Нацбанк не вбачає практичної доцільності у подальшому збереженні нормативу Н6", - пояснили в НБУ.

Відповідне рішення затверджене постановою Правління НБУ від 23 березня 2022 року № 59 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України", яка набирає чинності з 23 березня 2022 року.

Норматив NSFR стимулює банки покладатися на стабільніші та довгостроковіші джерела фондування, зменшуючи залежність від короткострокового фінансування.

Це дає змогу збалансувати їх активи та пасиви за строками погашення і сприяє зниженню одного із системних ризиків для фінансової стабільності, пов’язаного з короткостроковістю фондування банків, пояснюють в Нацбанку.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: