У MacPaw створили застосунок, який допоможе захистити персональні дані від РФ і Білорусі

Вівторок, 22 березня 2022, 17:24

Інжненери продуктової компанії MacPaw розробили новий застосунок SpyBuster, який визначає програми та вебсайти з серверами в РФ і Білорусі.

Про це йдеться у заяві компанії.

"З початку російського вторгнення в Україну значно зросла кількість та інтенсивність кібератак з боку росії не лише на об‘єкти критичної інфраструктури, а й на громадян України", - йдеться у повідомленні.

У зв'язку з цим команда Technological R&D MacPaw створила застосунок для macOS, який допомагає користувачам захистити свої персональні дані від кіберзагроз з боку РФ та Білорусі.

Реклама:

SpyBuster – волонтерський проєкт команди Technological R&D MacPaw.

Зазначається, що команда розробила застосунок, щоб допомогти українцям захистити свої дані від російських загроз під час війни, але вирішила масштабувати проєкт - тепер застосунок доступний у всьому світі.

Завдяки SpyBuster користувачі зможуть:

  • просканувати комп’ютер і визначити програми та застосунки, які були створені в РФ та Білорусі, а також видалити їх за бажанням.
  • дізнатися про підключення програм та сайтів до російських і білоруських серверів у режимі реального часу та заблокувати потенційно небезпечні з’єднання.

Ще одна мета SpyBuster - попередити українські сайти та медіа про можливі підключення їхніх сайтів до серверів у Росії та Білорусі, додають розробники.

"Захист персональних даних в умовах війни росії проти України та зростаючої кількості кібератак з боку росії, є дуже важливим. У рф з 2016 року служби безпеки можуть отримати доступ до будь-яких даних на російських серверах без ухвали суду", - підкреслюють в MacPaw.

У застосунку є дві вкладки: Static Analysis та Dynamic Analysis. Статичний аналіз виявляє лише ті застосунки, які походять з РФ і Білорусі.

Після виявлення таких програм їх можна видалити або заблокувати їхню комунікацію з серверами в країнах-агресорках.

 

Динамічний аналіз показує поведінку програм та вебсайтів в режимі реального часу. Коли користувач запускає програму на своєму Mac, вона відразу починає щось робити: надсилати повідомлення на сервери, записувати файли, отримувати доступи тощо, пояснюють в MacPaw.

"SpyBuster сканує всі з'єднання та показує їхню історію (logs), з якої зрозуміло, чи було з'єднання безпечним. Обравши опцію Compromised Only, можна побачити лише потенційно небезпечні з'єднання. Щоб назавжди їх заборонити, потрібно обрати Deny this connection.

Якщо ви не відключите небажане з'єднання, воно продовжить надсилати ваші дані на небезпечні сервери", - йдеться у повідомленні.

 

Щоб встановити застосунок, необхідна версія macOS 10.15 або новіша.

 

За посиланням https://research.macpaw.com/spy-buster/ можна безплатно завантажити програму. Застосунок обробляє дані про підключення локально на вашому пристрої та лише під час використання, при цьому дані ніде не зберігаються.

MacPaw - продуктова компанія, яка створює та розповсюджує програми для macOS та iOS. Компанію заснував Олександр Косован у Києві в 2008 році.

За понад 13 років на ринку MacPaw запустила понад 10 продуктів, серед яких - CleanMyMac X, Setapp та інші. Програмами MacPaw користується понад 30 млн людей. Застосунки MacPaw встановлені на кожному п‘ятому комп’ютері Mac у світі.

"Дякую команді MacPaw, ви допомагаєте у нашій спільній боротьбі. Перемога за нами", - відреагував глава Мінцифри Михайло Федоров.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: