Шахи: ФІДЕ дискваліфікувала на 6 місяців росіянина Карякіна через підтримку війни в Україні

Понеділок, 21 березня 2022, 17:49

Комісія з етики та дисципліни Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ) на 6 місяців дискваліфікувала російського гросмейстера Сергія Карякіна через підтримку ним війни в Україні.

Про це йдеться у заяві ФІДЕ.

Карякіна дискваліфікували через порушення статті 2.2.10 Кодексу етики ФІДЕ. Стаття застосовується, коли гра в шахи, ФІДЕ або пов'язані з нею федерації "невиправдано постають у несприятливому світлі і цим завдають шкоди їхній репутації".

Рішення набуває чинності 21 березня 2022 року.

Реклама:

Таким чином, Карякіну заборонено протягом 6 місяців брати участь у будь-яких шахових турнірах ФІДЕ. Він не зможе зіграти у турнірі претендентів на звання чемпіона світу, який пройде з 16 червня до 7 липня.

Раніше Карякін уже грав у матчі на першість світу, але поступився чемпіону Магнусу Карлсену.

Карякін може оскаржитти рішення в Апеляційній палаті Етичної комісії ФІДЕ протягом 21 дня з дати отримання рішення.

В апеляційній заяві повинні бути чітко зазначені всі підстави для оскарження. У разі невикористання цього права на апеляцію, рішення стане остаточним.

Дискваліфікація пов'язана з тим, що Карякін підтримує публічно вторгнення РФ в Україну та дії президента Росії Путіна. Він продовжив свою підтримку попри засудження від ФІДЕ.

Так, у своєму телеграм-каналі Карякін регулярно пише дописи на підтримку війни. 21 березня він, зокрема, опублікував "звернення до адекватних українців", у якому фактично закликає Україну здатися, заявляючи, що вона не має шансів на перемогу.

32-річний Карякін народився у Сімферополі, до 2009 року виступав за Україну. Публічно підтримує політику Путіна, під час президентських виборів 2018 року був його довіреною особою.

Згодом Карякін відреагував на рішення ФІДЕ. 

"Я засмучений. Ви зрозумієте, це не просто усунення на шість місяців, все було сплановано. Ідея була в тому, щоб я не зіграв у турнірі претендентів та щоб позбавити мене можливого виходу на матч із Магнусом Карлсеном.

Не знаю, чи повертатимуся через пів року на турніри під егідою ФІДЕ. Вони ж зганьбили не мене, а себе. Я просто не пам'ятаю такого прецеденту, щоб шахіста принципово не пустили. Це ганьба", - сказав він.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: