Росіяни сховали до 213 мільярдів доларів у банках Швейцарії, яка розширює санкції проти РФ

Четвер, 17 березня 2022, 16:44

У банках Швейцарії зберігається до 213 млрд дол російського капіталу. Санкції щодо РФ дають можливість дізнатися більше про ці активи.

Про це пише Reuters.

За оцінками Швейцарської асоціації банкірів (SBA), банки тримають на офшорних рахунках 150-200 млрд швейцарських франків (213 млрд дол), які належать російським клієнтам.

Це вказує на те, що масштаби бізнесу багатих росіян з банками в Швейцарії, найбільшому у світі центрі офшорного збагачення, набагато ширші, ніж балансові ризики, які деякі її фінансові фірми почали деталізувати.

Реклама:

Інформація SBA рідкісна для Швейцарії, яка відхиляла багато попередніх запитів про прозорість. Ці дані стали відомими, коли Швейцарія зробила незвичайний крок, застосувавши санкції ЄС до російських грошей після вторгнення Москви до України.

У Швейцарії розгоряються дебати щодо посилення тиску на росіян. Маттеа Меєр, співголова соціал-демократів, закликає обмежити будь-які кошти, що належать росіянам, близьким до президента Путіна та його уряду.

"Частина належить лояльним Кремлю олігархам. Гроші та їхня діяльність допомагають фінансувати війну", – сказала вона, додавши, що Швейцарія "має зробити все можливе, щоб перекрити грошові крани".

SBA наголосила, що це небагато порівняно із загальними активами, що перебувають у Швейцарії, яку покоління багатих людей з усього світу розглядали як притулок для своїх грошей.

"Частка активів, що зберігаються в російських клієнтів, імовірно, становить частку в низькому однозначному відсотковому діапазоні від загального обсягу транскордонних активів, депонованих у швейцарських банках", – ідеться в заяві.

16 березня Швейцарія схвалила додаткові санкції Європейського Союзу проти російських фізичних і юридичних осіб у відповідь на вторгнення РФ в Україну.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: