Росіяни знайшли спосіб обійти заборону на користування Visa і Mastercard

Четвер, 17 березня 2022, 09:23
 
колаж Радіо Свобода

Громадяни Росії відкривають віртуальні картки Visa і Mastercard у швейцарському інтернет-банку Dukascopy Bank, щоб обійти санкції.

Про це йдеться в розслідуванні "Радіо Свободи".

На сторінці банку відкриття мультивалютного рахунку доступне для всіх, за винятком жителів Абхазії, так званих ЛНР-ДНР, Венесуели, Придністров’я, Північної Кореї та Ірану.

Мультивалютний рахунок, вказано на сайті, дає доступ до пластикових чи віртуальних карток Visa/Mastercard. Замовивши таку картку, можна "сплачувати товари та послуги всюди, де приймаються картки Visa/Mastercard".

Реклама:

Вносити кошти на рахунок, відкритий у Dukascopy Bank, можна звичайним банківським переказом або з особистої платіжної картки.

У кол-центрі швейцарського банку на запитання про те, чи можуть громадяни Росії відкривати рахунок в їхньому банку для отримання картки, відповіли ствердно. Там зазначили, що ніяких обмежень у використанні картки на території ЄС не буде.

Щоправда, у кол-центрі попередили, що труднощі можуть виникнути, якщо поповнювати рахунок з російських банків.

"Для кількох банків у нас є обмеження. Наприклад, від Сбєрбанку, "ВТБ банку", банку "Росія" і ще кількох ми не приймаємо депозити", – розповіли там.

За словами операторки кол-центру, зараз є велика черга з громадян Росії на відкриття рахунків у їхньому банку. "Я вас відразу попереджаю, що черга дійсно велика, відкриття рахунку може зайняти до трьох днів. Клієнтів дуже багато", – сказала вона.

На сайті Dukascopy Bank зазначено, що засновниками банку є Андре та Вероніка Дуки.

Згадки про Андре Дуку журналісти знайшли в інтерв’ю виданню finews.ch. У ньому сказано, що він "приїхав до Женеви з Москви в 1998 як фізик" і став "натуралізованим швейцарцем".

Український адвокат Артем Афян подав скаргу до регулятора фінансового ринку Швейцарії.

Як зазначено в його листі, є підозри "щодо невиконання швейцарським банком Dukascopy Bank SA законодавства Швейцарської Конфедерації щодо протидії відмиванню грошей та санкцій проти Російської Федерації".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: