НБУ спростував фейк про припинення роботи системи електронних платежів

Неділя, 13 березня 2022, 17:48

Нацбанк спростував інформацію про начебто припинення з 12 березня роботи системи електронних платежів НБУ (СЕП).

Про це повідомляє прес-служба НБУ в Telegram.

"Друзі, маємо черговий абсурдний фейк.

У соціальних мережах та месенджерах поширюється інформація, що нібито гроші з платіжних карток вкрай треба було зняти готівкою 12 березня. Адже 12 березня працювала система електронних платежів Національного банку (СЕП). А у наступні дні цього вже не можна буде зробити.

Реклама:

Одразу повідомляємо – це НЕПРАВДА!", - наголошують у регуляторі.

НБУ пояснює, що насправді СЕП працює щодня-– 23 години та сім днів на тиждень.

"Робочий день у СЕП впливає лише на дату відображення здійснених операцій у балансі банків.

А операції з платіжними картками, такі як зняття готівки чи безготівкова оплата товарів чи послуг, не обробляються в СЕП, вони здійснюються через окремі платіжні системи (Mastercard, Visa, ПРОСТІР тощо)", - додали в Нацбанку.

"Крім того, згадайте, чи були у вас проблеми з платіжними карками під час вихідних або пізно увечері, коли банки вже не працювали?

Звичайно, що ні, адже навіть у вихідні й уночі платіжні системи Mastercard, Visa, ПРОСТІР, а відповідно й банкомати і термінали працюють, незалежно від робочого часу банків.

Сьогодні вже 13 березня, відповідно ви можете переконатися, що ваші гроші цілі й неушкоджені, а банкомати й термінали працюють як завжди", - зазначили в НБУ.

У Нацбанку просять не вірити фейкам та довіряти лише офіційним джерелам інформації.

"А безготівкові розрахунки платіжними картками є одним із найбезпечніших і надійних способів оплати в нинішніх умовах", - резюмували в регуляторі.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: