Україна має достатньо запасів продовольства – Мінагрополітики

Неділя, 13 березня 2022, 08:20
 
Carla Gottgens/Bloomberg via Getty Images

Україна має достатньо запасів продовольства для внутрішнього споживання.

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі Громадського радіо.

"Україна виробляє продукції вп'ятеро більше, ніж її внутрішнє споживання. У нас достатньо резервів продукції для нашого споживання", – сказав Висоцький.

Він уточнив, що пшениці Україна на рік споживає 8 млн тонн, зараз її запаси – близько 6 млн тонн, а влітку вже буде врожай озимої.

Реклама:

"У нас є дворічний запас кукурудзи. Ми споживаємо 7 млн тонн, а маємо 15 млн тонн. Соняшникової олії у нас ще на пʼять років, цукру – на півтора року", – додав перший заступник голови Мінагрополітики.

За його словами, навіть якщо виробництво зупиниться, то країна має все необхідне з чималим запасом, оскільки експорт зупинився.

Коментуючи підготовку до посівної, Висоцький повідомив, що мінеральні добрива закуплені на 80%. Цього достатньо, щоб отримати врожайність, вищу за середній рівень.

"Насіння на 75% уже в Україні. Засоби захисту є на 55%. У нас ще є час вирішити ці невеликі недостачі до травня-червня. Пальне плануємо отримувати шляхом налагодження транспортування, зміни напрямків", – додав перший заступник міністра.

Він зазначив, що посівна 2022 року буде найскладнішою за всю історію незалежної України.

"Вона почнеться пізніше з огляду на затяжну зиму. Очікуємо, що стартує в південних регіонах приблизно через тиждень. Масштабно в Україні – після 10 квітня", – уточнив Висоцький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: