ЄС працює над тим, аби українські біженці могли обміняти гривні 

П'ятниця, 11 березня 2022, 23:07

Європейський центробанк опрацьовує шляхи, які б в найближчі дні дозволили українцям, що виїхали в ЄС, конвертувати гривню у тверду валюту для розрахунків.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на три джерела, що напряму знайомі з процесом.

Багато українців, які мусили покинути свої домівки з початком війни, не мають змоги придбати навіть товари першої необхідності, оскільки їхні заощадження в гривні не конвертуються в більшості країн Європи. Як наслідок, вони можуть постраждати від трейдерів, які пропонують наднизькі обмінні курси.

Кілька політиків ЄЦБ, передусім зі сходу блоку, звернулися до голови ЄЦБ Крістін Лаґард для пошуку спільного рішення, яке банк зараз розробляє.

Реклама:

Проблема в тому, що будь-яка масштабна конверсія може призвести до фінансових втрат, які хтось повинен нести. Інструменти, які зазвичай міг би використати ЄЦБ, вимагають застави, яку Нацбанк України навряд в змозі забезпечити в умовах війни. Без застави законність цих інструментів може бути сумнівною.

Варіант, який розглядають лідери Євросоюзу полягає в тому, щоб ЄС гарантував конвертаційний механізм і використовував ЄЦБ як посередника транзакцій. Фактичні транзакції відбуватимуться через комерційні банки, але під егідою центрального банку єврозони та за загальними правилами.

Зокрема, українцям можуть дозволити відкривати банківські рахунки в Європі та дозволити їм витрачати гривні в електронному вигляді до певного ліміту.

Польща, яка знаходиться за межами єврозони, відчула найбільший приплив біженців з України. Голова центрального банку Польщі Адам Глапінський заявив у середу, що буде запроваджена система, яка дозволить українцям продавати гривні.

Розглядаються два сценарії: Польський ЦБ або купує валюту, а потім продає її НБУ, або будуть залучені комерційні банки, причому другий варіант вважається більш імовірним. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: