Рада вимагає запровадити ембарго на нафту й газ і визнати дії РФ актами ядерного тероризму

П'ятниця, 11 березня 2022, 12:47

Енергетичний комітет Верховної Ради ухвалив звернення щодо порушень РФ ядерної безпеки та вимагає введення ембарго на російську нафту та газ.

Звернення ухвалили на засіданні 10 березня у форматі відеоконференції.

Так, Комітет одноголосно підтримав рішення звернутись до парламентів всіх іноземних держав, Європейського Парламенту і міжнародних парламентських асамблей щодо необхідності впровадження торговельних обмежень в сфері енергетики щодо Російської Федерації у зв’язку із військовою агресією РФ проти України.

Звернення стосується введення повного торговельного ембарго на російську нафту та газ.

Реклама:

Також ухвалили рішення звернутись до парламентів всіх іноземних держав, Європейського Парламенту і міжнародних парламентських асамблей щодо всесвітньої ядерної загрози, спричиненої захопленням та діями РФ на Чорнобильській, Запорізькій атомних електростанціях та дослідницькій ядерній установці "Джерело нейтронів" НЦ Харківський фізико-технічний інститут.

Звернення включає наступні вимоги:

  • Закриття неба для російської військової авіації над територією України зважаючи на розташування АЕС на території України.
  • Підтримку негайного припинення вогню та заборони окупаційним військам РФ наближатися ближче ніж на 30 км до об'єктів атомної енергетики на території України.
  • Посилення моніторингу та контролю, під керівництвом МАГАТЕ та із залученням ОБСЄ, щодо ситуації на ядерних об'єктах України;
  • Проведення спеціальних місій із забезпечення ядерної безпеки в Україні в умовах збройної агресії РФ.
  • Визнання, що дії РФ є актами ядерного тероризму.
  • Долучення до вимоги заборони доступу Російської Федерації до інтелектуальних та технологічних ресурсів МАГАТЕ та вимогу розірвання відносин з громадянами РФ у структурах ООН, що стосуються ядерної енергії.

Також депутати підтримали звернення до Кабміну з пропозицією звернутися до Європейської комісії щодо сприяння максимально швидкої синхронізації енергосистеми України з європейською енергосистемою ENTSO-E.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: