Політичним партіям виділили майже 200 мільйонів: кому нічого не дісталось 

П'ятниця, 11 лютого 2022, 20:40 -
 
фото нбу

Національне агентство з запобігань корупції направило чотирьом політичним партіям, які представлені у парламенті, на фінансування статутної діяльності у першому кварталі 2022 року 195,5 млн грн. 

Про це свідчать дані єдиного веб-порталу використання публічних коштів spending.gov.ua

Найбільше отримала партія "Слуга народу". Платники податків профінансували найбільшу політичну силу представлену у Верховній Раді на 109,7 млн грн.

"Опозиційна платформа – за життя", яка на виборах 2019 року посіла друге місце, отримала на січень-березень поточного року 33,2 млн грн.

Реклама:

Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Юлії Тимошенко та "Європейська солідарність" Петра Порошенка отримали по 20,8 млн грн та 20,6 млн грн. Примітно, що останній НАЗК направило додаткові 11,07 млн грн.

У Верховній Раді представлені 5 політичних сил. Коштів від НАЗК не отримала партія "Голос".

Річ у тім, що у січні 2021 року агенція призупинила надходження коштів до партії через виявлені порушення у звітах. Претензії до "Голосу" дві: щодо оформлення угод та актів виконаних робіт у підрядників та сплати "Голосом" орендної плати за офіси трьох територіальних організацій.

Рішення НАЗК партія оскаржує в судовому порядку. До остаточного ухвалення остаточного рішення фінансування "Голосу" з державного бюджету призупинено.

В законі "Про державний бюджет на 2022 рік" на фінансування політичних партій планують виділити рекордні 886 млн грн. За розрахунками "Чесно" з цієї суми "Голос" повинен отримати близько 103,5 млн грн.

Нагадуємо

Відповідно до закону "Про політичні партії в Україні" партії мають право відмовитися від державного фінансування на один, два три квартали або цілий рік. Однак жодна із сил цього не зробила.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: