"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Демократи у Сенаті послаблять тиск на Байдена щодо ПП2 через переговори з Кремлем - Politico

Четвер, 6 січня 2022, 12:32

Топ-демократи у Сенаті США послідовно підтримували санкції проти російського газопроводу "Північний потік-2", але зараз готові послабити тиск на президента Джо Байдена у зв’язку з триваючими переговорами з Кремлем і можуть не підтримати проєкт, який змусив би його застосувати санкції.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Politico.

Наступного тижня у Сенаті мають голосувати за проєкт сенатора-республіканця Теда Круза, який примусив би Байдена застосувати санкції до ПП2. 

У середу від сенаторів-демократів пролунали сигнали про те, що вони змінили позицію, щоб не послаблювати позиції президента - з огляду на триваючі переговори з Кремлем. Вони вважають, що проєкт Круза нашкодив би Байдену зараз, коли йому важливо демонструвати єдність із європейськими союзниками, а також - забрав би можливість використовувати ПП2 як важливий елемент тиску у переговорах з Росією. 

Реклама:

Відтак проєкту може не вистачити необхідної кількості голосів для подолання порогу у 60 голосів. 

"Наразі для нас дуже важливо тісно співпрацювати з нашими союзниками, і Німеччина є одним із дуже важливих союзників. Тож я вважаю, що зараз для такої поправки невдалий час", - сказала сенаторка Джин Шахін. 

Раніше практично всі сенатори з обох партій підтримували санкції, викладені в проєкті Круза, і Шахін також була одним з їхніх ключових прихильників. 

Сенатор-демократ Кріс Мерфі, член сенатського комітету із закордонних справ, розповів, що він намагається "завернути" проєкт Круза, тому що той би ускладнив стосунки з європейцями тоді, коли важливо спільно протидіяти агресивній поведінці Росії. "Вбивати клин у трансатлантичні відносини зараз - це не продуктивно, якщо наша кінцева мета - врятувати Україну від вторгнення", - сказав він. 

Лише один демократ з тих, з якими спілкувались POLITICO - Річард Бламентал - сказав, що голосуватиме "за". "Це точно правильна річ, тож для мене це не буде складним голосуванням", - заявив він.

Тед Круз не приймає аргументів демократів, заявивши, що вони хочуть просто підтримати Байдена, поставивши партійну прихильність вище за інтереси США. "Єдина проблема з проєктом у тому, що президентом зараз є демократ. Вони голосували "за", коли президентом був Трамп, і якби президентом все ще був Трамп, кожен демократ підтримав би проєкт", - заявив він. 

Держсекретар США Ентоні Блінкен напередодні після зустрічі з німецькою колегою Анналеною Бербок  наголосив, що ПП2 може бути інструментом тиску Заходу на саму Росію та що у разі нової російської агресії проти України роботу газопроводу важко уявити. Він наголосив також, що трансатлантична солідарність є найважливішим інструментом для протидії російській агресії.

Раніше демократи Сенату погодилися проголосувати за пропозицію Круза, з порогом у 60 голосів, що означає, що республіканцеві потрібно буде залучити понад 10 сенаторів-демократів, щоб провести свій законопроєкт через Сенат.

Також Круз блокував призначення кандидатів Байдена на низки посад, пообіцявши підтримувати блокаду, доки адміністрація Байдена не введе санкції проти газопроводу, санкціоновані Конгресом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: