"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ціни на газ можуть оновити рекорди, дефіцит буде до 2025 року – Goldman Sachs

Понеділок, 24 січня 2022, 14:55
 
getty images

Інвестбанк Goldman Sachs прогнозує, що нестача газу на європейському триватиме до 2025 року, водночас через агресію РФ ціни ймовірно оновлять рекорди.

Про це повідомляє Bloomberg.

А саме, санкції проти російського "Північного потоку-2" внаслідок ескалації військових дій з боку РФ можуть далі обмежити поставки газу на невизначений період. 

Банк як і раніше припускає, що газогін почне роботу у другому кварталі року, проте допускає затримки в процесі затвердження. У такому разі запуск може статися наприкінці року, або пізніше.

Реклама:

Це матиме наслідком цінові стрибки. У Goldman прогнозують, що котирування газу можуть на короткий час повернутися до рекордних рівнів у грудні (тоді ціни перетнули 2200 доларів за тисячу кубів – ЕП), або навіть випередити їх.

Як пояснюють аналітики інвестбанку, у разі ескалації ринок додасть значну премію за ризик до цін на газ на тлі невизначеності щодо поставок блакитного палива до регіону.

Скорочення поставок російського газу, що відбувається з другої половини 2021 року, може поширитися на літні місяці. 

"Але оскільки регіон бореться з енергетичною кризою, Європейський Союз навряд чи блокуватиме будь-які потоки газу з Росії", – зазначають у Goldman.

Водночас навіть якщо рівень поставок Газпрому повернеться до нормального влітку, європейський ринок залишатиметься в умовах дисбалансу принаймні до 2025 року. Тобто, поки не запрацює низка проєктів зі зрідження газу, які будуються зараз.

Нагадуємо:

Ціни на газ на торгах 21 грудня перетнули позначку у 2000 доларів за тисячу кубів на тлі похолодання у Європі та скорочення прокачки газу російським Газпромом. Торги закрилися позначкою у понад 2200 доларів – абсолютним рекордом.

Федеральне мережеве агентство Німеччини у листопаді тимчасово зупинило процес сертифікації компанії Nord Stream 2 AG як оператора російського газогону "Північний потік-2".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: