"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

АМКУ оштрафував компанії групи Бахматюка на 10 мільйонів: у чому причина

Середа, 29 грудня 2021, 19:40
 
Олег Бахматюк
фото: Укрлендфармінг

Антимонопольний комітет оштрафував компанії групи "Авангард" Олега Бахматюка на 10,7 млн грн за концентрації без дозволу.

Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

У регуляторі заявили, що завершили розгляд справи щодо 18 порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

"Комітет виявив ці порушення у процесі дослідження загальнодержавного ринку яєць курячих в шкарлупі. Від початку розслідування велося в рамках чотирьох окремих справ.

Реклама:

Зокрема АМКУ встановив, що протягом 2018-2019 років одна з компаній групи "Авангард" - ПНВК "ІНТЕРБІЗНЕС" збільшила кількість філій за рахунок суборенди активів шести птахофабрик. Під час розгляду цих справ Комітетом додатково було виявлено факти набуття в суборенду ще трьох птахофабрик", - йдеться у повідомленні.

Таким чином загальна кількість виявлених порушень склала 18, додають в Комітеті.

"Оскільки всі справи мали однакову кваліфікацію порушень, пов’язаність відповідачів відносинами контролю та однакові схеми набуття контролю, їх було об’єднано в одну.

Схема набуття контролю над підприємствами виглядала наступним чином: окремі маловідомі і дрібні суб’єкти господарювання, що входили до складу групи компаній "Авангард" й не займалися виробництвом курячих яєць, брали оренду птахофабрики і одразу передавали ці активи в суборенду ПНВК "ІНТЕРБІЗНЕС" - підприємству своєї групи, що виробляє та реалізує курячі яйця, в тому числі і на зовнішні ринки. На набутих активах ПНВК "ІНТЕРБІЗНЕС" одразу розпочав виробництво", - додали в регуляторі.

В АМКУ заявляють, що фактичне використання ПНВК "ІНТЕРБІЗНЕС" взятих в суборенду птахофабрик призвело до збільшення частки групи компаній "Авангард" на ринку яєць курячих в шкарлупі на 2,89 % у 2018 році, на 8,73 % - у 2019 році та на 9 % - у 2020 році.

"Відповідно частка групи компаній "Авангард" на ринку первинної реалізації яєць курячих у шкарлупі у 2020 році склала 39,93%, що перевищує визначений у частині другій статті 12 ЗУ "Про захист економічної конкуренції" поріг - 35%, - наголосили в АМКУ.

На порушників наклало штраф у сукупному розмірі 10 710 000 грн.

"29 грудня 2021 року на засіданні Комітету під час розгляду справи представник відповідачів визнав факт вчинення вказаних порушень", - резюмували в Комітеті.

Доповнено.

У компанії "Інтербізнес" прокоментували рішення АМКУ.

"Наразі ми чекаємо отримання офіційного рішення Антимонопольного комітету України, щоб зрозуміти аргументи визначення кваліфікації порушення і розміру штрафу, оскільки вищевказані активи бралися в користування без об’єктів нерухомого майна та мережі, що забезпечують водо, -електро, -газопостачання та водовідведення і відповідно не спроможні сукупно забезпечити господарську діяльність з виробництва яйця курячого харчового.

Разом з тим, компанія "Інтербізнес" не має наміру оскаржувати вказане рішення Антимонопольного комітету України та налаштована на конструктивну співпрацю з повноважним органом державної влади", - йдеться у позиції компанії.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: