Підконтрольний росіянам "Молдовагаз" отримає кошти з бюджету для сплати боргу Газпрому

Вівторок, 23 листопада 2021, 20:10

Компанія "Молдовагаз" отримає 1,4 млрд леїв з державного бюджету Молдови, щоб розплатитися з "Газпромом" за поставлений у жовтні та листопаді газ і уникнути зупинки поставок.

Про це заявив міністр інфраструктури Андрій Спину, повідомляє Newsmaker.

За словами міністра, гроші переведуть "Молдовагаз", як тільки парламент схвалить проєкт поправок до держбюджету у другому читанні.

Спину при цьому зазначив, що на переговорах із "Газпромом" не обговорювався спосіб оплати газу, оскільки він уже був закріплений у попередньому контракті.

Реклама:

"Ми знали про терміни оплати та підготували поправки до держбюджету 2021 року, згідно з якими 1,7 млрд леїв, виділені Energocom, підуть "Молдовагаз" на оплату поточних платежів. Цього четверга, 25 листопада, парламент схвалить поправки у другому читанні і компанія отримає гроші", - сказав він.

Нагадаємо, компанія "Молдовагаз", яку фактично контролює російський "Газпром", просила в уряду Молдови понад 1 млрд леїв для виплати боргу "Газпрому".

Нагадаємо, 22 листопада у "Газпромі" заявили, що не отримали платіж від Молдови і зупинять постачання газу, якщо гроші не надійдуть через 48 годин. 

29 жовтня Молдова досягла домовленості з російським "Газпромом" щодо продовження попереднього контракту на поставки на 5 років на основі формули ціни газу, запропонованої Кишиневом.

До цього  уряд Молдови 22 жовтня схвалив режим надзвичайного стану терміном на 30 днів через сформовану в країні ситуацію у сфері енергетики.

Читайте також: Зрада чи перемога над "Газпромом"? Що заховане у газовій угоді Молдови та РФ

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: