Цього року компанії по всьому світу залучили на IPO рекордні 600 млрд доларів

Понеділок, 22 листопада 2021, 11:25
 
unsplash

У 2021 році близько 2850 компаній по всьому світу залучили рекордніі 600 млрд доларів на первинному публічному розміщенні акцій (IPO).

Про це свідчать дані Bloomberg.

За даними агентства, за 6 тижнів до 2022 року світовий ринок IPO оновив одразу два рекорди - за кількістю угод і за їх обсягом. 

"Минулий максимум був зафіксований у 2007 році, коли компаніям вдалося залучити близько 420 млрд дол інвестицій", - пише видання.

Реклама:

Агентство пояснює такі показники рекордним зростанням фондового ринку на тлі підтримки з боку світових центробанків.

"Водночас відновлення економік після пандемії поряд із заходами стимулювання сприяло зростанню доходів компаній", - додає Bloomberg.

Угоди за участю SPAC принесли цього року рекордні 159 млрд дол, проте інтерес до них, який досяг піку на початку року, помітно впав, зокрема через тиск з боку регуляторів.

При цьому, лідером світового ринку IPO Bloomberg назвав американського виробника електромобілів Rivian, який у листопаді залучив майже 12 млрд дол при оцінці близько 77 млрд дол.

За перші дні торгів акції компанії подорожчали на 120%, викликавши високий попит з боку інвесторів, які сподівалися, що стартап стане "наступною Tesla".

Найбільшим в Азії стало IPO китайського оператора стільникового зв'язку China Telecom, який залучив 54 млрд юанів (8,4 млрд дол).

Найкращий результат у Європі показала польська компанія з доставки посилок InPost SA (2,8 млрд євро або 3,2 млрд дол).

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: