"Електронмаш" у Києві приватизували за мільярд – у 14 разів дорожче старту

П'ятниця, 12 листопада 2021, 17:09
 
фото фдм

Майновий комплекс київського "Електронмашу" 12 листопада приватизували за 970 млн гривень – ціна зросла у 14 разів, але про переможця майже нічого не відомо.

Про це відомо з результатів аукціону.

Аукціон проходив у три раунди. Зрештою, змагання відбувалося між двома підприємствами: ТОВ "Стрім Капітал" та ТОВ "Лортен Груп". Друга компанія перемогла з відривом у 1 копійку. Усього в аукціоні брали участь 22 учасники.

"Догнати і перегнати США"

"Електронмаш" був створений у 1965 році, завод досяг свого піку розвитку у 1980-х завдяки виготовленню електронно-обчислювальних машин. Завод розташований у Києві на вул. Кільцева дорога, 4 – неподалік станції метро Житомирської.

Реклама:

Як на початку аукціону розповідав голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко, завод у ці часи намагався "догнати і перегнати США", а тому копіював діяльність американської IBM – і був лише на 2-3 роки позаду.

Наразі з 10 тисяч працівників на підприємстві залишилося 140, а підприємство обросло боргами та втратило основний вид діяльності. За останні пів року збиток "Електронмашу" становив 2,4 млн грн, а у 2020 році – 10,9 млн грн.

Згідно приватизаційних умов новий власник повинен погасити борги підприємства. Поточні борги становлять 924,5 млн грн, а прострочена кредиторська заборгованість – 11,9 млн грн. Зокрема – 5,4 млн грн заборгованості з зарплати та 3,3 млн грн – податків із зарплати.

Також новий власник повинен не допустити звільнення працівників протягом 6 місяців від дати переходу права власності, а також дотримуватися вимог природоохоронного законодавства щодо користування базою відпочинку, яка входить до складу ЄМК.

Крім того "Лортен Груп" повинно утримувати захисні споруди цивільного захисту у готовності до використання за призначенням власним коштом.

Кому дістався "Електронмаш"

Переможець аукціону, що готовий віддати за завод 970 млн грн (і одну копійку) – ТОВ "Лортен Груп". Про компанію відомо мало: за даними Youcontrol, статутний капітал становить всього лише 100 грн, а заснована вона 3 роки тому.

Основною діяльністю компанії є купівля та продаж власного нерухомого майна. Компанія ані заробляє, ані витрачає кошти, а єдині активи – 100 грн "статуту". Це при тому, що потрібно буде погасити 15 млн грн боргів і виплачувати зарплати працівникам пів року.

За адресою у реєстрах знаходить іншу компанію, центр дезінсекції "Екосепт". Керівник, засновник і бенефіціар - Олег Піченевський. Згідно реєстрам, на нього зареєстрована лише ця компанія, більше нічого про нього не відомо.

Також ТОВ мала видалених бенефіціарів: Ольгу Чубенко та Юрія Богомаза. Обидва значилися бенефіціарами до 28 жовтня, тобто за два тижні до аукціону. На ідентичні імена зареєстровано 1160 та 560 компаній відповідно. Майже всі – у Києві.

На копійку було випереджено ТОВ "Стрім Капітал", яке посіло друге місце. Якщо "Лортен Груп" відмовиться від укладання угоди, таке право перейде саме до другої найбільшої пропозиції ціни. 

Компанія теж має проблеми з фінансовим станом, але статутний капітал значно вище – понад 50 тис. грн. Засновником є Володимир Тельович. Зауважимо, що згідно ЄДР "Стрім Капітал" використовує один номер телефону з АТ "Стрім Інвестмент" колись "смотрящего" за Києвом Вадимом Столаром.

Дана Гордійчук, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: