Український бізнес розкриє своїх бенефіціарів, але пізніше

Четвер, 7 жовтня 2021, 09:25
 
unsplash

Українських юридичних осіб щонайменше у жовтні та листопаді не штрафуватимуть за неподання інформації про кінцевих бенефіціарних власників.

Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська у Facebook.

За словами Малюськи, у жовтні та листопаді юросіб не штрафуватимуть та не складатимуть протоколи за нерозкриття структур власності та бенефіціарів. Таке рішення пов’язане з пропускною спроможністю реєстраційної системи.

Так, в Україні понад мільйон юросіб, з яких відомості подали лише 171 тисяча. "Пропуск дедлайну буде зумовлений об’єктивними причинами", – пояснив міністр. 

Реклама:

"На думку Мін’юсту, враховуючи поточний стан справ та презумпцію невинуватості, відсутня навіть гіпотетична можливість підтвердити належними доказами наявність вини (бодай у формі необережності) керівника юридичної особи, який не подав відомості про КБВ", – написав він. 

Водночас саме вина є обов’язковою ознакою будь-якого адміністративного правопорушення. Тобто, "у таких умовах складання протоколів на керівників юросіб не є обгрунтованим та законним з огляду на відсутність усіх елементів складу правопорушення".

Остаточно проблему повинен вирішити законопроєкт №5807, який наразі розглядається ВРУ. У ньому строки подання інформації змінили. Та як пояснив Малюська, навіть якщо закон не встигне підписати президент до 11 жовтня, протоколи все одно не складатимуть.

Подання відомостей відбувається протягом трьох місяців з дня затвердження відповідного нормативно-правового акту (до 11 жовтня).  Згідно проєкту закону, замість термін хочуть продовжити до 1 року (до 11 липня). 

Читайте також: Керівникам мільйона компаній загрожують штрафи. Якщо не покажуть схеми з власниками

Нагадуємо:

Розкриття структури бенефіціарів повинно було застосовуватися з 11 жовтня. За неподання інформації про структуру власності – штраф 17 - 51 тисяча грн.

У певних випадках керівникам може загрожувати і кримінальна відповідальність. Наприклад, за внесення в документи неправдивих відомостей можуть оштрафувати (до 136 тис грн), арештувати (до шести місяців) і навіть позбавити волі (до трьох років).

Подавати документи потрібно усім юрособам. Цього не потрібно робити лише політичним партіям, профспілкам, адвокатським об'єднанням, торгово-промисловим палатам, ОСББ, релігійним організаціям, державним органам та комунальним підприємствам. Громадські організації також повинні розкрити бенефіціарів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: