10 млн га землі в Україні обробляється неофіційно – це шоста частина країни

Четвер, 28 жовтня 2021, 15:21
 
unsplash

За даними Державної податкової служби, площа сільськогосподарської землі, обробка якої офіційно не фіксується, становить 10 млн га, або одну шосту площі України.

Про це в інтерв’ю Економічній правді повідомив виконувач обов'язків голови ДПС Євген Олейніков.

"Ми ще на початку року намагалися порахувати, скільки землі в нас фактично обробляється, але номінально, у звітності, вона не обробляється. Ми отримали цифру більше ніж 10 мільйонів гектарів — це земля, обробка якої ніде не фіксується", — заявив він.

10 млн га – це 100 тис квадратних кілометрів — це більше за всю площу Угорщини (93 тис квадратних кілометрів).

Реклама:

За словами Євгена Олейнікова, зміни до податкового законодавства, які запроваджують мінімальне податкове зобов'язання, мають сприяти тому, що місцеві бюджети отримуватимуть більше доходів з такої землі.

"Але є ситуації, коли великі аграрії використовують систему неофіційної оренди землі, тобто не показують її у звітності. Я не можу сказати конкретно, хто і скільки – це вже треба доводити", — додав він.

Мінімальне податкове зобов'язання, яке має змінити систему оподаткування аграріїв, міститься у законопроєкті №5600, який невдовзі має пройти друге читання у парламенті.

Детальніше про те, як воно працюватиме читайте у публікації: Нові податки на нерухомість, сільське господарство та надприбутки олігархів: що лишилося від "антиахметівського" закону після 11 тисяч правок

Більше про ФОПів, податкові "скрутки" на інше читайте у повному інтерв’ю Економічної правди з головою Податкової.

Ярослав Вінокуров, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: