Нафта знову на семирічних максимумах після заяв Саудівської Аравії

Понеділок, 25 жовтня 2021, 15:07
 
unsplash

Ціни на нафту зросли до рівня 2014 року після заяв Саудівської Аравії щодо "обережності" ОПЕК+ у ринковій політиці.

Про це повідомляє Bloomberg.

Міністр енергетики Саудівської Аравії Салман ібн Абдул-Азіз заявив, що ОПЕК+ слід дотримуватися обережного підходу у питанні світової пропозиції нафти. 

Він заявив, що через подальше поширення COVID-19 залишається активним ризик світовому попиту на нафту. Саудівська Аравія є засновницею Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК).

Реклама:

Нафта марки Brent 25 жовтня торгувалася на рівні 86,3 долара за барель (+0,92%) за грудневим контрактом. Нафта West Texas Intermediate (WTI) сягнула 84,72 (+1,15%) дол за барель.

У кризовий рік через стрімке падіння попиту на нафту країни ОПЕК+ домовилися про рекордні скорочення видобутку. Наприкінці 2020 року воно становило 7,7 млн бареля/добу, що є 8% світової пропозиції. 

Згодом обмеження почали поступово згортати, і наразі пропозицію збільшують на 400 млн б/д на місяць. План переглядають щомісяця. 4 листопада ОПЕК+ визначиться з програмою у грудні.

В умовах відновлення світової економіки, на ринку спостерігається вищий попит на нафту, що піднімає на неї ціни. Водночас бік бізнесу очікує від організації збільшення видобутку.

Нагадуємо: 

У листопаді країни-експортери нафти (країни ОПЕК+) вирішили не змінювати встановлений раніше план відновлення видобутку нафти. А саме, пропозиція на ринку збільшуватиметься на 400 тисяч барелів на день у листопаді.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: