"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Земельний гід

Про ринок землі: все, що треба знати

У Мінагро пропонують скасувати право на безкоштовну приватизацію землі

Середа, 13 жовтня 2021, 16:55
 
Unsplash

У Мінагро хочуть замінити право на безоплатну приватизацію у "фізичних" гектарах правом на фіксовану знижку при купівлі і отриманні в оренду держземель.

Про це під час прес-конференції щодо 100 днів ринку землі заявив міністр Роман Лещенко, передає прес-служба міністерства.

За його словами, безоплатна приватизація землі у нинішньому форматі є інструментом, який дозволяє зловживати цим правом. 

"Ми комплексно стежимо за процесом безоплатної приватизації, оскільки той її формат, який нині існує, дозволяє недобросовісним громадянам зловживати цим правом. Держава розуміє відповідні ризики, тому безоплатна приватизація має бути трансформована.

Реклама:

І Мінагро ініціюватиме суспільне обговорення для того, щоб замінити право на безоплатну приватизацію у "фізичних" гектарах правом на фіксовану знижку при купівлі та отриманні в оренду державних земель. Така знижка буде однакова та гарантована для всіх громадян, плюс будуть передбачені додаткові пільги для ветеранів та деяких інших категорій громадян. Для того щоб її отримати, достатньо подати електронну заяву", - сказав Лещенко.

 
скріншот із Презентації Мінагро 

Він запевнив, що всі заяви будуть оприлюднені, і ситуація з подвійною приватизацією унеможливиться в принципі. Знижка стосуватиметься саме державних земель, оскільки місцеве самоврядування - це право територіальної громади.

"Також ми хочемо вирішити питання про землі, які перебувають під приватними садибами. Власники таких садиб мають офіційно отримати у користування землі, які їм належать, без зайвих бюрократичних процедур безоплатно", - додав міністр.

"Усі охочі в режимі реального часу на геопорталі відкритих даних можуть ознайомитися з усім пакетом інформації про громадян, які могли до 5-ти разів скористатися правом безоплатної приватизації: кадастровими номерами та правовстановлюючими документами. Це перша хвиля відповідних даних із точки зору приватизації.

 
скріншот із презентації Мінагро

Далі справа - за правоохоронними органами. Безумовно, той, хто зловживав своїм правом безоплатної приватизації, нестиме юридичну відповідальність", - резюмував Лещенко.

Нагадаємо:

Лещенко раніше заявляв, що право кожного українця на отримання 2 гектарів землі неможливо забезпечити через брак ділянок.

Згідно ст. 121 Земельного кодексу України, кожен громадянин має право безкоштовно отримати до 2 га землі для ведення особистого сільського господарства.

Рекомендуємо почитати: "Країна фактично розграбована, землю вже поділили". Інтерв'ю з головою Держгеокадастру

Як держава буде повертати назад 5 мільйонів га землі. Друга частина інтерв'ю з головою Держгеокадастру

Землі на всіх не вистачить. Чому з безоплатною приватизацією треба закінчувати

Більше про ринок землі, ціни, угоди і лайфхаки читайте в рубриці ЕП "Земельний гід".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: