У Стокгольмі оголосили лауреатів Нобелівської премії з економіки

Понеділок, 11 жовтня 2021, 13:15
 
Девід Кард, Джошуа Ангріст, Гвідо Імбенс
офіційна сторінка премії в twitter

Нобелівська премія з економічних наук 2021 року присуджена однією половиною Девіду Карду, а другою половиною – спільно Джошуа Д. Ангрісту і Гвідо В. Імбенсу.

Про це повідомляється на офіційній сторінці премії в Twitter.

Американських вчених відзначили нагородою за внесок в аналіз економіки праці.

Карду премію вручили за "емпіричний внесок в економіку праці", Ангрісту та Імбенсу – "за їхній методологічний внесок в аналіз причинно-наслідкових зв'язків".

Реклама:

Премія з економіки формально не входить в число нобелівських номінацій і вручається в пам'ять про засновника премії Альфреда Нобеля. Вручення нагороди відбудеться 10 грудня в онлайн-форматі.

Доповнено.

У своєму дослідженні Ангріст та Імбенз без будь-якого штучного втручання у життя та спосіб навчання дітей з’ясували, що люди, які навчаються довше мають вищі заробітки у майбутньому. Ефект одного додаткового року навчання на збільшення доходу становить 9%. Тобто, навчаючись всього на рік більше, людина в середньому збільшує свої заробітки на 9%.

Нобелівську премію Ангрісту та Імбензу присудили саме за те, що вони довели: експерименти у природних умовах відбуваються завжди. Потрібно лише вміти знаходити відповідні умови для їхнього проведення.

Раніше існувала загальноприйнята гіпотеза про те, що зростання мінімальної зарплати призводить до зниження рівня зайнятості, адже вища мінімалка збільшує витрати роботодавців на персонал та змушує задуматися про його скорочення для того, щоб зберегти певний рівень прибутку.

Хоча гіпотеза виглядала доволі логічною, проте емпіричних доказів впливу мінімалки на зайнятість не було. Тож Кард вирішив скористатися нагодою та провести природний експеримент.

На початку 1990-х років у штаті Нью-Джерсі вирішили підняти мінімальну зарплату з 4,25 дол до 5,05 дол на годину.

До свого дослідження Кард вирішив додати групу контролю мешканців сусіднього з Нью-Джерсі штату Пенсильванії, а саме її східної частини, тобто тих округів, що межують з Нью-Джерсі. Він вирішив аналізувати працівників фаст-фудів, які часто отримують мінімальну зарплату, тож її зміна для їхніх роботодавців матиме велике значення.

Кард виявив, що зміна мінімальної зарплати у Нью-Джерсі не мала радикального впливу на рівень працевлаштування. Того, що очікували дослідники – різкого скорочення кількості робочих місць у фаст-фудах – не сталося.

Девід Кард за свої дослідження отримає половину цьогорічної премії близько 570 тис. доларів. Таку ж суму, але вже на двох розділять порівну між собою Джошуа Ангріст та Гвідо Імбенз.

Читайте детальніше у статті ЕП: Експерименти над людською природою: за що дали Нобелівську премію з економіки у 2021

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: