В уряді пропонують, щоб вантажівки вагою понад 12 тонн платили за проїзд дорогами

Середа, 22 вересня 2021, 15:55
 
рбк-україна

Уряд погодив законопроєкти, якими пропонує встановити плату за користування дорогами загального користування держзначення транспортними засобами понад 12 т і більше незалежно від країни реєстрації.

Таке рішення ухвалили на засіданні 22 вересня.

"Важливе питання - створення цивілізованої європейської практики щодо вантажних перевезень. Міністерство інфраструктури розробило законопроєкти, якими пропонується ввести оплату за користування дорогами державного значення для вантажівок більше 12 тонн", - сказав прем'єр Денис Шмигаль, відкриваючи засідання.

"Логіка проєкту доволі проста - тисячі кілометрів доріг в Україні будуються за рахунок коштів платників податків, тобто всіх українців. При цьому, тисячі кілометрів українських доріг отримують найбільше навантаження та знос саме від вантажівок.

Реклама:

Тому для них пропонується встановити оплату за користування дорогами загального користування. Кошти будуть консолідуватись у державному дорожньому фонді і це буде додатковий ресурс для створення якісно нової інфраструктури", - додав він.

За його словами, запропоновані законопроєкти є частиною плану заходів з виконання Угоди про асоціацію з ЄС, "адже це практика абсолютної більшості європейських країн".

Шмигаль додав, що в уряді готові до конструктивної дискусії і обговорення.

Відповідно до проєкту закону, надходження до бюджету можуть скласти до 9 млрд грн в залежності від середнього тарифу (1-3 грн/км) та протяжності доріг, по яким справляється плата.

Крім цього, пропонують запровадити систему контролю руху за транспортними засобами за допомогою мітки радіочастотної ідентифікації та ввести електронну систему плати за користування дорогами.

Так, в КУпАП встановлять штрафи за порушення порядку справляння плати за використання доріг та рух без необхідного пристрою - 500 неоподаткованих мінімумів, а повторне порушення - 1000 н.м.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: