У держбюджеті підвищився план по надходженням та з’явились нові програми видатків

Субота, 3 липня 2021, 10:00
 

Наприкінці квітня депутати внесли зміни до закону про держбюджет, збільшивши як доходи, так і видатки бюджету, відповідно до цих змін, у травні Мінфін переглянув бюджетний розпис та підвищив місячний план податкових надходжень до бюджету та з’явились нові програми видатків.

Про це повідомляє центр Аналізу публічних фінансів та публічного управління у своєму дослідженні.

Аналітики повідомляють, що спочатку ці зміни планувались тільки щоб збільшити обсяг запозичень для новоствореної Української фінансово-житлової компанії. Але до другого читання депутати додали значну кількість норм, що призвело до збільшення також дохідної та видаткової частин бюджету. 

Надходження:

Реклама:

Річний план доходів збільшили на 13,5 млрд грн (+1,2%) за рахунок збільшення надходжень за загальним фондом (за спеціальним фондом змін не відбулось). У центрі назвали таке рішення логічним, оскільки з початку року відбувається перевиконання плану податковою та митною службою.

Податкові надходження збільшено на 20 млрд грн (+2,1%) за рахунок:

  • підвищення плану з податку на прибуток підприємств (+3,8%)
  • внутрішнього ПДВ (+3,1%)
  • імпортного ПДВ (+3,2%)
  • мита (ввізне +4,0%, вивізне +28,7%). 

Водночас зменшено план надходжень від внутрішнього акцизу (на 1,3 млрд грн або 1,6%). "Це також виглядає логічним, адже з січня по березень план надходжень від цього податку недовиконувався (хоча у квітні ситуація дещо покращилась), і станом на кінець квітня недобір склав 1,9 млрд грн", - йдеться у публікації. 

Також зменшили (на -6,5 млрд, або на 4,6%) план неподаткових надходжень: зменшено плановий обсяг трансферту прибутку НБУ до бюджету з 33 млрд грн до 24,4 млрд грн. 

Видатки

Згідно з новим планом річні видатки за загальним фондом у 2021 році зросли на 13,5 млрд грн і за спецфондом на 1,5 млрд грн. Найбільше отримали Мінфін (+7,1 млрд грн) через появу нових програм, МОЗ (+4,5 млрд грн) у зв’язку з підвищенням планових витрат на розвиток екстреної меддопомоги та низки інших програм та Мінінфраструктури. 

Список нових бюджетних програм:

  • Загальнодержавна програма на заходи з боротьби з COVID-19 (Мінфін, 3 млрд).
  • Субвенція місцевим бюджетам на реалізацію інфраструктурних проектів та розвиток об'єктів соціально-культурної сфери (Мінфін, 4,1 млрд).
  • Програма розвитку метрополітену у місті Києві (Мінрегіон, 100 млн)
  • Будівництво залізнично-автомобільного мостового переходу через Дніпро у м.Києві (Мінінфраструктури, 500 тис)
  • Виконання судових рішень на користь фізичних та юросіб (Податкова, 318 млн)
  • Забезпечення виконання рішень суду (Мінсоцполітики, 100 млн).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: