ДТЕК Ахметова не допускає Держекоінспекцію на перевірки

Вівторок, 18 травня 2021, 13:56
 

Підприємства ДТЕК Ріната Ахметова минулоріч десятки разів не допускали Держекоінспекцію на перевірки, водночас окремі показники ТЕС у декілька разів перевищують норму.

Про це голова інспекції Андрій Мальований розповів в інтерв’ю Oilpoint.

Він пояснив, що наразі за законом недопуск інспекції на об’єкт закінчується штрафом у 760 гривень. "Підприємство сплачує його і на цьому закінчується перевірка", – додав Мальований. 

Серед підприємств, які "не хочуть відкриватися" – Дарницька ТЕЦ (яка не пускає перевірки з 2015 року), "ДТЕК Східенерго", "Центренерго". Водночас, за словами очільника екоінспекції, за один день перевірки на  Придніпровській ТЕС (ДТЕК) можна нарахувати до 1 млн гривень збитків:

Реклама:

"Вони не працюють за нормами навіть нашого законодавства. По пилу ліміт становить 80 мг на кубометр, за європейським — 50 мг. У них на одному котлі може доходити до 160-180 мг пилу на метр кубічний", – пояснив він.

Щодо недопусків інспекція також може залучати правоохоронців: наразі відкрито понад 500 кримінальних справ за заявами ДЕІ, а також у всіх випадках пишеться заява до Нацполіції.

Він додав, що у Раді зареєстровано законопроєкт №3091, у якому розмір штрафу за недопуск залежить від чотирьох категорій підприємств за рівнем ризику. Так, за найвищий ступінь ризику вводиться від 1,5 млн гривень штрафу за недопуск. Кілька тисяч гривень — за недопуск на підприємства найнижчого рівня ризику. 

Доповнено позицією ДТЕК:

Держекоінспекція Придніпровського округу була допущена на ДТЕК Придніпровська ТЕС і ДТЕК Криворізька ТЕС для проведення перевірки з 25.02.2021 по 11.03.2021. За цей час не виявлено суттєвих зауважень, заміри по викидах на енергоблоках не зафіксували перевищень.

У ДТЕК кажуть, що за результатами перевірки ДЕІ було встановлене дотримання норм природоохоронного законодавства, а відтак описаних Мальованим збитків і штрафів не було нараховано інспекцією.

Також, додали у компанії, для Придніпровської ТЕС в рамках дозволів на викиди встановлені норми викидів пилу на енергоблоці №9 - 55,8 мг / м.куб., А на енергоблоці №10 - не більше 49,9 мг / м. Куб, що відповідає європейським нормативам.

Недопуски інспекторів Держекоінспекції, заявили у ДТЕК, були пов’язані з карантинним режимом "для забезпечення безпеки як співробітників екоінспекції, так і персоналу об'єкта стратегічної інфраструктури".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: