"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кількість компаній, пов'язаних з чиновниками, зросла на 20% за останні 5 років

Вівторок, 11 травня 2021, 10:40

За останні 5 років кількість компаній, якими володіють українські держчиновники, зросла на 3 тисячі: в 2016 році в деклараціях фігурувало 16 117 компаній, а в 2020 році – вже 19 118.

Про це повідомляє Опендатабот, платформа для роботи з відкритими даними.

"Склад чиновництва постійно змінюється, тобто й перелік пов'язаних бізнесів щорічно виходить різний. В цiлому за п'ятирічку в деклараціях майнового стану "засвітилося" 42 262 компанії", – йдеться в повідомленні.

 

Закон України не забороняє чиновникам володіти бізнесами і бути кінцевими бенефіціарами, але вимагає передавати корпоративні права в управління іншим особам, які не доводяться власнику близькими родичами.

Реклама:

"Кожен підприємець самостійно приймає рішення, чи співпрацювати йому з компаніями, що належать чиновникам. Але корисно при цьому усвідомлювати потенційні репутаційні ризики і той факт, що співпраця може обірватися після виборів або зміни чиновників", — зазначає Федір Сафір, керівник напрямку корпоративних продуктів Опендатаботу.

Через Опендатабот ви можете швидко перевірити будь-який український бізнес  — потрібно додати бота в будь-який месенджер, ввести код компанії і переглянути, з якими декларантами вона пов'язана.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: