Кличко закликав Кабмін оголосити загальнонаціональний локдаун

П'ятниця, 9 квітня 2021, 12:45
 

Мер Києва Віталій Кличко звернувся до уряду невідкладно розглянути питання про запровадження загальнонаціонального локдауну.

Про це він заявив під час онлайн-брифінгу, передає прес-служба КМДА.

"Україна сьогодні - в трійці європейських країн за кількістю хворих за добу і кількістю смертей від COVID-19. Тільки з початку цього місяця, з 1 квітня, в країні померли 3556 людей. У Києві померли – 392 хворих. Це за 9 днів! Така страшна динаміка розповзання вірусу…

Скільки ще людей повинні захворіти, скільки померти, щоб уряд, центральна влада зрозуміли, що потрібні негайні заходи на державному рівні?! Інакше, ще й в умовах відсутності масового вакцинування, країну чекає катастрофа. Тому я звертаюся до уряду невідкладно розглянути питання про запровадження загальнонаціонального локдауну! Справжнього. З обмеженням пересування між регіонами країни, з контролем за дотриманням суворих правил", - підкреслив Кличко.

Реклама:

Він заявив, що багато людей не дотримуються протиепідемічних правил в умовах суворих обмежень.

"А то в нас всі хочуть їздити в громадському транспорті. Працювати в офісах, а не дистанційно. Гуляти натовпами без масок. Влаштовувати вечірки. Їздити гуляти в інші міста. Відбувається безконтрольне розповсюдження вірусу і його міграція країною! Ви бачите, які обмеження і скільки вже часу діють в європейських країнах. І то ситуація й там непроста. Але люди дотримуються правил. І повним ходом триває вакцинація.

А в нас українці поводяться так, ніби вірус злякається і втече… На жаль, – ні! Потрібно потерпіти, посидіти вдома зараз, щоб на Великдень зустрітися з рідними і друзями. Бути свідомими, щоб потім не шукати місце в переповнених лікарнях", - додав він.

Кличко розповів, що зранку спілкувався телефоном з головними лікарями кількох столичних медзакладів.

За словами медиків, засобів захисту і медикаментів у лікарнях достатньо. Але гостра проблема з вільними ліжками і ліжками з киснем, а медперсонал вже дуже виснажений.

"Медикаментів і засобів захисту скрізь вистачає. Але, там – заповненість ліжок на 100 відсотків. Там – на 110. Там – закінчуються місця з киснем. Лікарі виснажені. Бо цілодобово працюють, ще й меншим складом. Бо багато медиків теж хворіють. А пацієнтів везуть і везуть…

Хто і де їх рятуватиме? Тому, я переконаний, необхідні рішучі дії на рівні країни. Краще потерпіти обмеження, але врятувати тисячі життів і не допустити катастрофи!" - резюмував Кличко.

Нагадаємо:

За добу 8 квітня в Україні діагноз COVID-19 підтвердили у 19 676 осіб, госпіталізували 4 936 хворих, померли 419 пацієнти, одужали 11 221 особа.  З них - у столиці підтвердили коронавірус у 1864 киян, 48 людей померли.

В кінці березня очільник МОЗ Максим Степанов казав, що влада віддає перевагу адаптивному карантину та не планує запроваджувати загальнонаціональний локдаун найближчим часом через пандемію коронавірусу.

Водночас секретар РНБО Олексій Данілов не виключив, що у випадку погіршення ситуації з коронавірусом у різних регіонах доведеться "закрити всю країну".

За останніми прогнозами МОЗ, протягом тижня – 10 днів в Україні може бути до 30 тисяч хворих на COVID-19 на добу.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: