Оточення Коломойського "заробило" на Центренерго 370 мільйонів – ЗМІ

Вівторок, 6 квітня 2021, 09:57
 

ТОВ "Укрвуглезбагачення груп", кероване афілійованими з Ігорем Коломойським особами, завдяки перепродажу вугілля для Центренерго "заробила" 120 мільйонів гривень, а ще 250 мільйонів заборгувала шахтам.

Про це йдеться у розслідування bihus.info.

Журналісти нагадали, що у середині березня пресслужба "Центренерго" заявила, що держшахти на початку 2021 року не відвантажували вугілля на підприємство за прямими договорами. "Натомість вугілля постачалося через ТОВ "Укрвуглезбагачення груп", попри дію наказу Міністерства енергетики, що забороняє постачання вугілля через приватних посередників без передоплати" – йшлося в повідомленні. 

За інформацією журналістів Bihus.Info, у січні-лютому "Укрвуглезабезпечення груп" продала "Центренерго" близько 400 тисяч тонн вугілля. Це вугілля компанія купувала у шахт в середньому за 1200 грн/тонна, а перепродавала "Центренерго" за середньою ціною 1640 грн/тонна. З урахуванням витрат на збагачення купленого вугілля, орієнтовний заробіток фірми лише за два місяці – 120 мільйонів грн.

Реклама:

Водночас, за даними співрозмовників Bihus.Info в Міністерстві енергетики, компанія не заплатила шахтам за вугілля близько 250 мільйонів грн. "З урахуванням цього боргу, "заробіток" "Укрвуглезабезпечення груп" міг сягнути 370 мільйонів гривень", – кажуть журналісти.

"Укрвуглезабезпечення груп" зареєстрована в салоні краси на околиці Києва, власницею фірми є 27-річна черкащанка Анастасія Єрмолович. Вона продає власні картини у соцмережах і раніше не займалася не лише вугільним, а й жодним іншим бізнесом. Та в межах журналістського розслідування виявилося, що батьки Єрмолович пов’язані з олігархом Ігорем Коломойським.

 

Її мати, Олена Єрмолович, керує компанією "Фабрика технічних паперів", серед власників якої (через "Київську фабрику технічних паперів") – прямі партнери Ігоря Коломойського: Олексій Буйніс та Євген Кричевський. Вони з Коломойським, Боголюбовим, Палицею-молодшим та Кіперманом-старшим є партнерами у заводі "Нафтохімік Прикарпаття" та "збройному" проекті (компанія "Рокіт-М").

Батько Анастасії, Сергій Єрмолович, раніше працював на "Київській фабриці технічних паперів", нині значиться власником і керівником компанії "Кей Стоун". "Контактний номер цієї компанії в держреєстрі використовується ще низкою фірм з орбіти бізнесменів Кіперманів", – з’ясували журналісти.

 

Зв’язатись та отримати коментар від Анастасії Єрмолович журналістам не вдалося. "Натомість батько Анастасії не здивувався питанню про Коломойського, уточнив у журналістів, чи має він це коментувати, і поклав слухавку", – додають журналісти.

За підрахунками Bihus.info, схеми на "Центренерго" за роботи лояльного до олігарха менеджменту принесли пов’язаним з ним фірмам понад 3,5 мільярда гривень. З них, зокрема, близько 1,5 млрд грн з електроенергії та 500 мільйонів з постачання газу.

"З урахуванням "останньої вугільної схеми" фірми, пов’язані з Коломойським, за півтора роки заробили на "Центренерго" понад 3,5 млрд грн", – підсумували журналісти.

Читайте також: Кейс "Центренерго": як Коломойський заробляє на перепродажу державного газу

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: