"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Страхові компанії у 2020 році отримали рекордні прибутки – НБУ

Понеділок, 5 квітня 2021, 18:21
 

Попри коронакризу у 2020 році більшість сегментів небанківського сектору отримали прибутки, а сектору загалом вдалося зрости за підсумками року.

Про це повідомляє Нацбанк в Огляді небанківського фінасектору.

Так, активи страхових компаній почали зростати в останньому кварталі 2020 року після падіння у ІІ та ІІІ. Зросли валові страхові премії, рівень виплат становить 35% для ризикового страхування та 13% для страхування життя. 

Сектор показав рекордні прибутки за результатами року – 2,2 млрд грн. Рентабельність активів сегменту становить 3.4%, що є найкращим показником серед всіх небанківських фінансових установ.

Реклама:

Кредитні спілки виявилися найбільш вразливими до кризи через зниження платоспроможності позичальників та законодавчу заборону на нарахування штрафів за несвоєчасне обслуговування позик. Це призвело до погіршення якості кредитного портфелю: частка прострочених на понад 90 днів кредитів за рік зросла понад удвічі, відрахування в резерви під кредитні збитки суттєво збільшилися наприкінці року. 

Активи сегменту за IV квартал скоротилися на 11%. Значні втрати від формування резервів, низька ефективність операційної діяльності, висока вартість депозитів та зниження ставки за кредитами спричинили помітне скорочення власного капіталу. 

У структурі пасивів знижується частка додаткових пайових внесків, водночас зростає на користь депозитів із більш прогнозованим для членів кредитних спілок доходом.

Активи фінансових компаній, попри зменшення в ІV кварталі, за результатами минулого року збільшилися на 12%. Зростали факторингові операції, переважно пов’язані з купівлею проблемної заборгованості, та за обсягами майже зрівнялися з кредитуванням. Обсяг операцій фінансового лізингу в ІV кварталі зріс на 44% проти попереднього кварталу. Фінкомпанії також минулоріч наростили прибутки проти 2019 року.

Кредитування ломбардами відповідало показникам 2019 року. Структура наданих кредитів за видами застави та коефіцієнт покриття кредитів заставою протягом року залишалися незмінними.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: