"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"ДТЕК Енерго" подало в суд про стягнення з "Укренерго" боргу в 2,4 мільярда

Вівторок, 27 квітня 2021, 11:00
 

Компанія "ДТЕК Енерго" 23 квітня подала до Госпсуду Києва позов про стягнення з НЕК "Укренерго" 2,4 млрд грн боргу за роботу на балансуючому ринку в опалювальний сезон.

Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив гендиректор "ДТЕК Енерго" Ільдар Салєєв.

"Борг в 2,4 млрд грн було накопичено протягом жовтня 2020 - лютого 2021 року, найбільший його приріст - майже на 1 млрд грн - стався в січні, коли нам дуже активно давали команди на завантаження.

У результаті понад комерційного графіка, в цей місяць, зокрема, ми виробили близько 500 млн кВт-год, для чого довелося в тому числі палити дефіцитне вугілля", - заявив Салєєв.

Реклама:

За його словами, в результаті підтримки енергосистеми в опалювальний сезон в умовах дефіциту потужностей, компанія має борг, "перспектива погашення якого не ясна".

Разом з тим, за його словами, борг "Укренерго" можна порівняти з розміром ремонтної кампанії "ДТЕК Енерго" на 2021 рік і загрожує її проведенню.

"Цей борг несе в собі ризик для нашої ремонтної кампанії. Ми запланували 2,4 млрд грн вкласти в ремонти. Це оптимальний рівень. Нам уже потрібно готувати обладнання до наступного ОЗП, щоб уникнути аварійності", - додав він.

Салєєв також заявив, що всі звернення до НЕК, а також до Міністерства енергетики та Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), куди компанія почала звертатися з кінця минулого року, не принесли ніякого результату.

"Ніяких домовленостей щодо погашення боргу немає. "Укренерго" хоч пояснює, що система розбалансована, і гроші брати нізвідки.

В Міненерго і НКРЕКП, які могли б вплинути на ситуацію, просто нічого не відповідають. Всі інші можливості вирішення питання по боргу "Укренерго" перед нашою компанією за роботу на балансуючому ринку вичерпані. Наступний наш крок - це подача позову до суду", - резюмував Салєєв.

"Раніше до Госпсуду Києва про стягнення з "Укренерго" боргів за роботу на БР звернулися, зокрема, КП "Київтеплоенерго" і ПрАТ "Харківська ТЕЦ", які заявили про борг в 887,32 млн грн і 184,7 млн грн. відповідно. Згідно з рішенням суду, ці позови призначені до розгляду в травні", - додає видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: