ЄС планує обмежити використання штучного інтелекту через приватність

Четвер, 15 квітня 2021, 15:38
 

Єврокомісія розробила документ, яким регулюватиметься використання штучного інтелекту у країнах ЄС – порушників штрафуватимуть на суму до 20 мільйонів євро або 4% обороту компанії.

Про це повідомляє Politico з посиланням на документ, який опублікують 21 квітня.

Метою документу є забезпечити гуманний підхід до технології штучного інтелекту та не залишати напризволяще потужні техкомпанії. 

Так, у ЄС вітають системи ШІ, спрямовані на прискорення виробництва, моделювання кліматичних змін або ж забезпечення енергоефективності. Водночас, алгоритми, що використовуються для аналізу резюме, оцінки кредитної довіри, доцільності забезпечення соціальними гарантіями, заявок на отримання віз або притулку у країнах ЄС вважатимуться технологіями високого ризику.

Реклама:

Крім того, заборонені системи ШІ, що шкодять людям шляхом маніпуляції їхньою поведінкою та думками та такі, що використовуються для масового стеження. Зокрема, системи соціальної оцінки, на кшталт такої, що діє у Китаї, суперечать цінностями Європейського союзу, йдеться у документі – їх буде заборонено. 

Єдиний виняток – використання правоохоронцями систем для розкриття серйозних злочинів, наприклад, тероризму. 

Документ також підкреслює неприпустимість наявності в алгоритмах расових та ґендерних упереджень, які "паразитували" алгоритми від початку їхнього використання. Так, забороняється застосовувати у системах будь-які умисні чи неумисні упередження, що мають наслідком дискримінацію.

На виконання цих положень пропонують створити Європейську раду з питань штучного інтелекту, що контролюватиме виконання нових норм.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: