"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

За пізню поставку китайської вакцини з "Лекхіму" можуть стягнути понад 38 мільйонів

Четвер, 15 квітня 2021, 11:20
 

Державне підприємство "Медичні закупівлі" продовжує нараховувати пеню ПрАТ "Лекхім", яке не виконало умови договору про постачання першої партії вакцини CoronaVac у кількості 700 тисяч флаконів в строк. Крім того "Лекхіму" загрожує чималий штраф.  

Про це повідомляє експертна організація StateWatch з посиланням на відповідь ДП "Медичні закупівлі". 

У листі ДП зазначається, що "Лекхім" мав поставити в Україну 700 тисяч флаконів китайської вакцини CoronaVac в строк не пізніше 30 днів з дня реєстрації вакцини в одній з визначених країн.

"Оскільки 4 лютого вакцина була зареєстрована в Китаї, постачання першої партії вакцини в Україну мало відбутись до 6 березня. 

Реклама:

Фактично вакцина надійшла на склади "Медичних закупівель" 10 квітня, і у кількості  200 тисяч флаконів, що є значно менше за обсяг очікуваної першої партії згідно умов договору", - йдеться у повідомленні.

"Поставка зазначеної кількості флаконів не звільняє постачальника від обов'язку сплати пені та штрафу, застосованих до постачальника з огляду на недотримання строків поставки продукції, передбачених договором. ДП "Медичні закупівлі" продовжує нарахування пені за кожен день такої прострочки, починаючи з 06.03.2021", - заявили у держпідприємстві.  

У StateWatch нагадують, що за кожен день прострочення "Лекхім" зобов'язаний сплатити 0,1% від ціни продукції, а також 7% за прострочення постачання вакцини у понад 30 днів.  

"За підрахунками StateWatch розмір пені станом на 14 квітня складає 13,7 мільйони гривень. У свою чергу, штраф складає 24,7 мільйони гривень. Загалом на "Лекхім" має сплатити ДП "Медичні закупівлі" 38,4 мільйона гривень. 

Наразі, за кожен день прострочення поставки вакцини "Лекхіму" нараховується пеня в розмірі 252 тисячі гривень", - додають в організації.

Нагадаємо:

30 грудня 2020 року Україна заплатила за майбутню поставку 1,9 млн доз китайської вакцини від COVID-19 CoronaVac аванс 964,3 млн грн за договором між ДП "Медичні закупівлі" та приватною компанією "Лекхім".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: