Голова Львівської ОДА заявив про "схематоз" із вугіллям ДП "Львіввугілля"

Вівторок, 9 березня 2021, 19:10
 

Голова Львівської ОДА Максим Козицький заявив про схему із "фірмою-прокладкою" "УВГЗ груп", яка купувала вугілля у державного "Львіввугілля" для подальшого перепродажу на ПАТ "Центренерго".

Про це він написав у колонці на порталі zaxid.net.

"Оскільки вугільна галузь вже багато років є збитковою, заробітна плата шахтарів залежить від виручки за продане вугілля держпідприємством і державних дотацій в межах програми реструктуризації вугільної галузі.

Інакше кажучи, держпідприємства мали б поставляти вугілля безпосередньо на ПАТ "Центренерго" і отримати за це кошти. Я навмисне вжив словосполучення "мали б", бо в реальності все відбувається чомусь трохи по-іншому", - написав Козицький.

Реклама:

Він розповів про ТОВ "Укрвуглезбагачення груп" (ТОВ "УВГЗ груп"), зареєстроване 18 вересня 2020 року в Києві зі статутним капіталом у 500 гривень та основним видом діяльності – видобуток кам’яного вугілля.

За даними аналітичної системи YouControl, єдиним власником компанії є Єрмолович Анастасія Сергіївна, яка зареєстрована у місті Черкаси.

"За січень-лютий цього року ця фірма купила у ДП "Львіввугілля" вугілля на суму понад 200 мільйонів гривень. За моїми даними, згодом це вугілля було перепродано на ПАТ "Центренерго". Для чого цей нещодавно створений посередник, якщо ПАТ "Центренерго" могло купити вугілля напряму у ДП "Львіввугілля"?

Більше того, станом на початок березня заборгованість різних компаній перед ДП "Львіввугілля" становить майже 184 мільйони гривень. З них майже 124 мільйони заборгувало саме ТОВ "УВГЗ груп". Бачимо, що фірма-прокладка боргує держпідприємству левову частку коштів від загального обсягу реалізованої продукції. Хто відповідатиме у разі непогашення заборгованості перед ДП "Львіввугілля"? Товариство з обмеженою відповідальністю зі статутним капіталом 500 гривень?", - підкреслює голова ОДА.

За його словами, ТОВ "УВГЗ груп" заплатило понад 91 млн грн ТзОВ "Логістична компанія "Сінергія" за послуги з організації перевезення вантажів.

За даними аналітичної системи YouControl, кінцевим бенефіціаром цієї компанії є В'ячеслав Якубовський - людина з таким самим ім’ям та прізвищем за часів Януковича очолювала Державне агентство екологічних інвестицій України.

"Саме це відомство колись виділило 1,7 мільярда гривень Кіотського протоколу на утеплення садочків, шкіл та інтернатів. За ці кошти мали, зокрема, поміняти вікна на металопластикові, утеплити фасади та полагодити покрівлю.

У 2012 році журналісти писали, що гроші освоїли три фірми-прокладки, пов’язані з найближчим соратником Віктора Федоровича – Юрієм Іванющенком, більш відомим як Юра Єнакієвський. За даними журналістів, на більшості об’єктів роботи взагалі не проводилися", - зазначає Козицький.

"Як голова ЛОДА я публічно звертаюся до Міністерства енергетики та вугільної промисловості і ПАТ "Центренерго", щоб вони розібралися у цій ситуації, дали оцінку діям керівництва всіх зацікавлених сторін та прийняли відповідні рішення", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: